Hirtelen meglett a Merényire szánt pénz

Egyesített Szent István és Szent László Kórház- Rendelőintézet ( ESzSzK) Merényi Gusztáv Kórház , a Pszichiátriai és Addiktológiai Centrum
Vágólapra másolva!
Megvan a Merényi Gusztáv Kórház pszichiátriai osztályának felújítására szánt negyvenmillió forint, de a felújítás csak jövő tavaszra történik meg. Ha minden jól megy, egy év telik el így a borzasztó állapotokat feltáró ombudsmani vizsgálat és a tényleges felújítás között. Közben történt egy gyilkosság, és többen kiugrottak az ablakon. A kórház fenntartója szerint Gyurcsány a hibás.
Vágólapra másolva!

"Az összeg az intézmény számára rendelkezésre áll" - ezt mondta az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) arról a negyvenmillió forintról, amit a Merényi Gusztáv Kórház pszichiátriai osztályának felújítására kellene költeni. Eddig senki sem tudta, hogy hol van ez a pénz. A Magyar Pszichiátriai Társaság elnökével, dr. Molnár Károllyal is beszélt az Origo délután, de ő sem tudta. Pedig tavaly még azt mondta a kórházfenntartó hivatal vezetője, hogy a pénzt azonnal elő lehet teremteni a körülmények rendezéséhez.

Először a beázásra költenek

Ha most azt gondolják, a kórház dolgozói rohannak rácsokat venni az ablakokra, hogy az önmagukra is veszélyes betegek ne ugorjanak ki az emeletekről, tévednek. "A felújítással, beruházással összefüggő eljárás folyamatban van, a felújítás várhatóan 2016 tavaszán megtörténik" – hűti le a kedélyeket az ÁEEK kommunikációs vezetőjének válasza, amelyet írásban adott az Origónak.

Az sem biztos, hogy rácsokat vesznek majd ebből a pénzből.

A tető és a zárt pszichiátriai osztály vizesblokkjainak felújítására, a betegek nemek szerinti elkülönítésére, az akadálymentesítésre, illetve a használati tárgyak cseréjére költik majd a pénzt – írta az ÁEEK.

Idén év elején meglepetésszerűen vizsgálta a Merényi pszichiátriáját az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala – az ombudsman –, és borzasztó állapotokat talált. A kórházi személyzet egyik tagja akkor a jegyzőkönyv szerint azt mondta, hogy "jelentősebb csapadék esetén folyamatosan beázik a felső szinten elhelyezkedő zárt részleg a rosszul szigetelt lapostető miatt. Ekkor vödröket helyeznek ki, és lepedőkkel itatják fel a vizet, azonban az egészen a földszintig szivárog.”

Ezt találta az ombudsman Forrás: ajbh.hu

Pedig rácsok vagy inkább kevésbé balesetveszélyes ablakok is nagyon kellenének: a hétvégén egy beteg ugrott ki az ablakon, az Index pedig most azt tudta meg, hogy már nyáron is történt hasonló eset. Múlt héten az egyik beteg egy ágyráccsal verte szét egy másik ápolt fejét. A bántalmazott beteg belehalt a sérüléseibe, a szintén kezelt gyilkost pedig azóta egy másik klinikán őrzik.

– a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke, dr. Molnár Károly szerint sokan mennek így haza egy átlagos munkanap végén a pszichiátriai osztályon dolgozók közül. Az Origónak telefonon azt is elmondta, hogy az orvosok között magánbeszélgetésekben már többször fölmerült a kérdés: hol van az a pont, ahol azt kell mondani, nem csináljuk tovább, elég volt.

Nem zárják be

"Vannak szakmai követelmények, az orvos azok szerint látja el a beteget. Meg kell vizsgálni, hogy a Merényi-kórházban a feltételek lehetővé teszik-e, hogy ezeket a szakmai követelményeket betartsák a dolgozók" – tette hozzá.

Kikötözött beteget is találtak Forrás: ajbh.hu

Tavaly egyébként már felmerült, hogy bezárják az osztályt. Székely László ombudsman a körülmények miatt javasolta az osztály kiürítését a fenntartónak. Ónodi-Szűcs Zoltán, a kórházfenntartó hivatal főigazgatója – azóta egészségügyi államtitkár – akkor azt mondta a Népszabadságnak, hogy nem tudják bezárni az osztályt, mert már alig van pszichiátriai ellátóhely az országban, új építésére pedig nincs pénz.

A Magyar Pszichiátriai Társaság délelőtt közleményt adott ki a merényis ügyekkel kapcsolatban. Ebben azt írták, hogy megelőzhetőek lennének a múlt heti ágyrácsos gyilkossághoz és öngyilkossági kísérlethez hasonló tragédiák a Merényi-kórház pszichiátriáján, de ehhez fejlesztések szükségesek. Az állítják, hogy ők többször is elmondták, mit kellene tenni, de évek óta semmi sem történt.

A történtek felvetik a kórház fenntartójának felelősségét is"

– olvasható a társaság közleményében.

Gyurcsány a hibás

A kórházat fenntartó ÁEEK-tól megkérdeztük, hogy mit gondolnak a saját felelősségükről. Levelükben azt írták, hogy nem ők, hanem Gyurcsány a hibás:

"A pszichiátriai betegek ellátásának fejlesztése a kormány egészségpolitikájának egyik fontos célja, különös tekintettel arra, hogy a Gyurcsány-kormány az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet 2007-ben bezárta. Ennek a rossz döntésnek a következményei sajnos a mai napig érezhetőek."