Orbán: Elözönlik Európát

Orbán Viktor; FAYMANN, Werner
Orbán Viktor
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor szerint Európát elözönlik, de a kontinens nem érzi ennek súlyát. A miniszterelnök a Tudomány világfóruma megnyitóján többek között történelmi emberáradatról és elementáris önvédelmi reflexekről beszélt.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor szerint Európát elözönlik, de még nem érzi át a súlyát annak, hogy a kultúráját, az életformáját, élete eddigi rendjét érte kihívás.

Orbán Viktor szerint Európa még nem érzi a kihívás súlyát Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A miniszterelnök a Tudomány világfóruma (World Science Forum, WSF) megnyitóján tartott beszédében kiemelte: ez a korábban nem látott kihívás

ezért óriási a tét.

A válság az attól való félelem, hogy kifogytunk a lehetőségekből, nincs megfelelő erő, tudás és eszköz az élet megszokott rendjének folytatásához - magyarázta Orbán Viktor, aki szerint együtt kell keresni az új kihívásokból fakadó új lehetőségeket, és ezért ennek a fórumnak, valamint az ehhez hasonló tanácskozásoknak rendkívüli jelentőségük van.

Történelmi emberáradat

Mint mondta, ma a nyugati világ országaiban ha egy vezető politikus megszólal, akkor biztosan a migrációról, az újkori népvándorlás okairól, az irdatlan méretű embermozgás hatásairól, következményeiről beszél, és nem is nagyon tehet mást.

Orbán szerint Európában őrült, érdekes időket élünk,

A Közel-Keletről kiáramlók áradatával kell farkasszemet néznünk, miközben sok tízmillióan készülődnek, globális mértékben nő a vágy, hogy az emberek máshol folytassák az életüket.

újkori világméretű népvándorlás, amelynek nem látni a végét - mondta a kormányfő.

Orbán Viktor újkori világméretű népvándorlásról beszélt Forrás: Facebook/Channel4News

A miniszterelnök szerint ami történik, ami történni fog és amit engedünk megtörténni, túlmutat Európa vagy a nyugati civilizáció határain. A folyamatok mögött egy kulturális, világhatalmi és világpiaci átrendeződés új térképe rajzolódik ki, és ezen a térképen olyan változások is lehetnek, amelyeknek messze ható következményei - akár fegyveres konfliktusok is - lehetnek.

Önvédelmi reflexek

Orbán azt is mondta, hogy a politikai, a gazdasági és a tudományos szereplőknek észben kell tartaniuk, hogy egyik terület sem lehet öncélú, megoldásokat kell adniuk az embereknek, ami józanságot és mélyebb alázatot kíván, mint korábban bármikor.

- fogalmazott a miniszterelnök, aki szerint vissza kell térni a józan ész útjára és azokhoz az elementáris önvédelmi reflexekhez, amelyek nem engedik, hogy az emberiség alapértékei a világmozgás által kiváltott rengés martalékai legyenek.