Orbán nem teheti meg, hogy nem megy el Göncz Árpád temetésére

2015.11.05. 10:51

Ha a gyászolókon múlik, akár politikai demonstrációvá is alakulhat Göncz Árpád temetése. A néhai államfőre emlékezők most azon háborognak, hogy Orbán Viktor ott lesz a búcsúztatón, a szakértő szerint viszont a kormányfőnek nem volt más választása.

Hiába tartják sokan nemkívánatosnak, a szakértő szerint Orbán Viktor nem teheti meg, hogy távol marad Göncz Árpád temetéséről. A kormányfő és Áder János államfő hétfőn jelentette be, hogy ott lesz a búcsúztatón, bár a néhai köztársasági elnök kifejezetten kérte, hogy ne állami temetése legyen,  és ne a Fiumei úti Nemzeti sírkertben helyezzék örök nyugalomra.

Göncz Árpádra halála napján a Kossuth téren emlékeztekForrás: M. Schmidt János - Origo

Göncz Árpádot a 16-os parcellába temetik, a helyszínen már egy színpadot is felállítottak. A leendő sírhely közelében nyugszik Bibó István is. A búcsúztatáson részt vesz Koncz Zsuzsa és Bródy János, a szertartást a Duna TV élőben közvetíti.

Különjárat és tömeg

Természetesen nem a magyar kormányfő lesz az egyetlen politikus, aki részt vesz a temetésen. A magyarok mellett külföldi állam- és kormányfők – köztük az osztrák Heinz Fischer – is ott lesz, amikor Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát beszédet mond.

Mécs Imre mégsem beszél
Közleményt adott ki Facebook-oldalán Mécs Imre. Ebben azt írta, mégsem fog beszédet mondani Göncz Árpád temetésén.

„A szervezők kérésére leírt beszédemben foglalkoztam - Göncz Árpád szellemében - égető nemzeti problémákkal is. Mivel a család közölte, hogy ez így nem hangozhat el, én pedig beszédem lényegén nem kívánok változtatni, visszavonták az örökhagyó végakaratán nyugvó felkérésüket" – írta.

Mécs Imre ennek ellenére a végtisztességen részt vesz, a beszédet pedig a temetés után közzéteszi.

 

Sokkal több lesz azonban a magánember, hiszen a volt államfő kérte, hogy ők is elmehessenek a búcsúztatóra. Van olyan település, ahonnan buszok indulnak Budapestre, a BKK pedig rendkívüli járatokat és nagyobb buszokat indít, hogy mindenki eljusson Óbudára. A szervezők hatalmas tömeget várnak.

Göncz Árpádot Mécs Imre búcsúztatjaForrás: MTI/Bruzák Noémi

Nem akarják Orbánt

A megemlékezők már a Facebookon is csoportokat alakítottak, a hozzászólások között azonban nemcsak a részvét, hanem a felháborodás szavai is helyet kaptak. Sokan nem veszik jó néven, hogy Orbán Viktor is ott lesz a tömegben, sőt van, aki azt írta, „nem ajánlatos” a magyar kormányfő jelenléte. Egyesek felvetették, hogy dudálással kellene megemlékezni Göncz Árpádról a temetés ideje alatt.

Nem kizárt tehát, hogy hasonló jelenetekre lehet számítani, mint két éve, Horn Gyula búcsúztatásán. A volt szocialista miniszterelnök temetésén a tömeg jól hallható pfujolásban tört ki, amint bemondták Orbán Viktor nevét az emlékezők között.

Orbán mellett ugyan Áder János is hangsúlyozta, hogy magánemberként megy el a temetésre, Kiszelly Zoltán politológus szerint ilyen esetben sem az aktív, sem pedig az inaktív politikusok nem tudnak elvonatkoztatni pozíciójuktól.

„Azzal, hogy hangsúlyozzák, magánemberként mennek, az elhunyt kérésének akarnak megfelelni”  – mondta a szakértő.

Megfagyhat a levegő

Kiszelly Zoltán szerint Göncz Árpád esetében nemcsak az elhunyt, hanem a társadalom is elvárja, hogy politikamentes legyen a temetés. A volt államfő így akart halálában is hű maradni feladatához, a nemzeti egység fenntartásához.

Orbán Viktor miniszterelnök és Göncz Árpád 2004-ben, közöttük Erdő Péter bíborosForrás: MTI/Kovács Attila

Mindezek ellenére a politológus szerint Orbán Viktor nem tehette volna meg, hogy nem megy el a temetésre. A kormányfőnek azonban számolnia kell azzal, hogy meg fog fagyni körülötte a levegő.

„Ha nem is fütyülik ki, mint a Horn-temetésen, mindenképpen éreztetni fogják, hogy nemkívánatos személy”  – mondta Kiszelly Zoltán.

A politológus ugyanakkor úgy véli, mivel Göncz Árpádnak tulajdonképpen az volt az utolsó kívánsága, hogy pártsemleges legyen a temetése, méltatlan lenne, ha politikai demonstrációra használnák az eseményt. Ha tehát Orbánt nyilvánosan megalázzák, a miniszterelnök még jól is jöhet ki belőle – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK