Janicsárokkal ünneplik Zrínyi bukását

Mohács
Vonuló janicsárok. A mohácsi csatában a szultán védelmét ellátó elitgyalogság 4000 janicsárból állt
Vágólapra másolva!
Magyarországon emlékezik meg jövő szeptemberben Recep Tayyip Erdogan török elnök a szigetvári ostrom 450. évfordulójáról, de a településre várják a horvát és magyar elnököt is. Ehhez azonban fel kell újítani a helyi várat.
Vágólapra másolva!

Szinte biztos, hogy Magyarországra látogat jövő szeptemberben a török elnök: Recep Tayyip Erdogant a szigetvári polgármester, Vass Péter hívta meg a szigetvári ostrom 450. jubileumi évfordulójának ünnepére, az államfő pedig informálisan igent mondott.

Erdogan üzent, jön

"Az elnökválasztás miatt valószínűleg nem ért rá írásban válaszolni, de Sakir Fakili budapesti nagykövet segítségével Erdogan megüzente, hogy eljön a rendezvényre" – mondta az Origónak Vass Péter.

Ha jók a programok

A horvát elnöknő, Kolinda Grabar-Kitarović viszont levélben jelezte, részt vesz az eseményen, hiszen a Szigetvárat védő Zrínyi Miklós horvát bán is volt. Mint Vass Péter elmondta, Áder János államfőtől szintén ígéret érkezett –

jön, ha a program minőségi lesz.

Recep Tayyip Erdogan jövő szeptemberben látogatna Magyarországra Forrás: MTI/EPA/Tolga Bozoglu

2016 szeptemberében tehát három államfő találkozhat a szigetvári ünnepen.

Janicsárok és rockopera

Vass Péter grandiózus programot tervez az évfordulóra: tervei szerint rockopera, Zrínyi-kiállítás, korabeli fegyvertárlat és hagyományőrző katonai bemutató lesz az ünnepségen.

Vonuló janicsárok. A mohácsi csatában a szultán védelmét ellátó elitgyalogság 4000 janicsárból állt Forrás: Origo

Utóbbira egyébként egy janicsárcsoportot is elhívtak, de a csáktornyai és német hagyományőrzők is jelezték részvételüket.

Százmilliókba kerülhet

A program költségvetését a polgármester több száz milliósra becsülte, ehhez pedig állami támogatást vár: mint megtudtuk,

hamarosan felállhat egy, az ünnepség részleteivel foglalkozó Zrínyi-emlékbizottság,

ez dönt majd az ünnepség pontos büdzséjéről és koordinálásáról.

Kell a felújítás

Ha a forrás és a kormányzati szándék is megvan, Szigetvárnak tíz hónapja marad a program megszervezésére.

Ebbe az időtartamba bele kell férjen a vár helyrepofozása: Vass Péter felújíttatná az épület mára omladozó hosszanti falait, Zrínyi Miklós-emléktermet alakítana ki a várban, és befejezné a helyi, félkész szállodasort.

https://www.google.hu/maps/place/Szigetv%C3%A1r/@46.051038,17.797909,3a,75y,90t/data=!3m8!1e2!3m6!1s82098805!2e1!3e10!6s%2F%2Flh6.googleusercontent.com%2Fproxy%2FT8fBbfNRRT9yPAoelS7ineKy6gyqQSOF9X515NJELilQJ8BU5432ZWvt62rXixQV822xySBpe_8Qsx72myLSnfhbj2801brnyQ%3Dw203-h125!7i2304!8i1423!4m2!3m1!1s0x47680752985296b9:0x400c4290c1e1c90!6m1!1e1

Többek között felújításra szorul a várbeli park bútorzata és a helyi közvilágítás is.

Kérdésünkre

a városvezető 1,6 milliárdosra becsülte a renoválási költségeket,

erre szintén az államnak kell elkülönítenie pénzt.

Szulejmán szíve

Szigetvár a török történelem kultikus helyszínének számít, bár más szempontból tartják fontosnak, mint a magyarok.

Amíg mi Zrínyi bán és csapatának kitöréséről és hősi haláláról vagy az oszmán seregre mért megrendítő csapásról emlékezünk meg, a törökök az ostrom idején veszítették el az Oszmán Birodalom leghatalmasabb szultánját, Szulejmánt.

I. (Nagy) Szulejmán, Szelim fia, hadjáratait már mint az iszlám kalifája szent háborúként hirdette meg Forrás: Origo

Történelmi források szerint a szultán két nappal Szigetvár bevétele előtt halt meg, szívét és egyéb szerveit pedig egy aranyedényben temették el, azon a helyen, ahol a várostrom idején a szultáni sátor állt.

Testét hazavitték Isztambulba, és ott építettek neki hatalmas síremléket, de

az utókor a szívet rejtő aranyedényről sem feledkezett meg.

Úgy tudni, a szultán fia, II. Szelim márvány síremléket, türbét állíttatott a maradványnak, ezt viszont a törököt kiűző Habsburgok porig rombolták, ma sem tudni pontosan, hol állt.

Török gyerek gyógyítja

Hogy a török kormánynak mennyire fontos a helyszín, jól mutatja, hogy saját forrásból vállalták a váron belüli minaret és dzsámi felújítását, rendbe hozatnák a török-magyar barátság emlékparkját, és közel 14 millió forintos támogatást ígértek a türbe utáni régészeti kutatáshoz is.