Az európai civilizációért aggódott a kormány

Orbán Viktor
Budapest, 2015. november 5. Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Budapesti Demográfiai Fórumon, a fővárosi Millenárison 2015. november 5-én. A fórum a családokra fókuszál. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
A magyar családpolitikát is elérte a menekültválság. Eddig a kormány azt kommunikálta, hogy a bevándorlók elveszik a munkát, és veszélyt jelentenek az európai kultúrára, a Budapesti Demográfiai Fórumon viszont az is kiderült: ha nem születik elég gyerek, Európa nem tud ellenállni a menekülthullámnak. A kétnapos tanácskozáson arról is szó esett, hogyan lehet megállítani a növekvő népességfogyást. 
Vágólapra másolva!

Új frontot nyitott a kormány a bevándorlás elleni harcban. Az eddig sem volt titok, hogy az Orbán-kormány családpolitikájának egyik legfontosabb célkitűzése az, hogy

több gyermek szülessen Magyarországon.

Európában hatalmas probléma, hogy nem születik elég gyerek Forrás: Thinkstock

Ami biztos: kevés a gyerek

Ez érthető, hiszen minden adat azt támasztja alá, hogy az amúgy is fogyatkozó Európában Magyarország a termékenységi listák végén kullog. Novák Katalin család- és ifjúságügyi államtitkár az Origónak adott interjújában azt mondta, különösen elkeserítő, hogy a magyarok jóval több gyermeket szeretnének annál, mint amennyi végül megszületik.

A menekültválság is bekerült a magyar családpolitikába Forrás: MTI/AP/Darko Bandic

A kabinet 2010 óta folyamatosan próbálja ösztönözni a családokat arra, hogy vállaljanak több gyereket. Ahogy arra Balog Zoltán miniszter is utalt, ezt főleg gazdaságpolitikával kívánták elérni. Ezért vezették be a családi adókedvezményt, a támogatási rendszert, az ingyenes iskolai étkezést, de a tárcavezető ide sorolta a munkavédelmi akciótervet is, amelynek célja, hogy az anyák minél előbb újra dolgozhassanak.

– mondta.

Közeleg a demográfiai tél

A riasztó népességfogyási adatok persze nemcsak Magyarországra igazak, ugyanezekkel a problémákkal néz szembe az egész Európai Unió is. Nem véletlen, hogy a fővárosban megrendezett, háromnapos Budapesti Demográfiai Fórumon a legtöbben egy mondatot ismételgettek: „közeleg a demográfiai tél”.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma hónapok óta készült a rendezvényre, ahol 18 ország politikusai, közéleti személyiségei és szakértői keresték arra a választ, hogyan lehetne megállítani Európa népességfogyását.

Balog Zoltán is beszédet mondott a Budapesti Demográfiai Fórumon Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Miközben a szakértők arról vitatkoztak, milyen intézkedésekre lenne ehhez szükség, a meghívott politikusok egész más vetületet adtak a rendezvénynek. Ők ugyanis leginkább arra hívták fel a figyelmet, hogy ha az európaiak nem szülnek elég gyereket, akkor előbb-utóbb képtelenek lesznek megállítani a menekülthullámot.

Menekültek és a szülés

A kormány egy percig sem titkolta, hogy

a menekültválságot a családpolitikába is belekeverik.

Balog Zoltán tárcavezető már egy hétfői háttérbeszélgetésen kiemelte: Magyarország álláspontja az, hogy a népességfogyásra nem a migráció a megoldás, helyette belső választ kell adni a problémára.

Nála is erősebb üzenetet küldött Orbán Viktor, aki megnyitóbeszédében azt mondta:

az európai civilizáció jövője forog kockán,

ha nem születik elég gyermek. Szerinte ugyanis ha a bevándorlóktól várjuk, hogy benépesítsék az uniós országokat, az olyan életfelfogást telepít a kontinensre, amelynek a munkához, az emberi kapcsolatokhoz és a családhoz való hozzáállása elüt az európaitól.

Orbán Viktor az európai civilizációt féltette Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A kormányfő a németeknek is odaszúrt egyet, amikor azt mondta:

„Aki mástól várja a segítséget, annak előbb-utóbb meg kell fizetnie ennek az árát.”

Kollektív öngyilkosság

A szervezők olyannyira fontosnak tartották a bevándorlás kérdését, hogy még egy külön migrációs panelt is szerveztek. Ezen több előadó arra emlékeztetett, milyen problémákkal küzdenek azok az országok, ahol nagyszámú bevándorlóközösségek élnek.

Anna Záborská szlovák EP-képviselő külön felhívta a figyelmet Németországra. A politikus szerint a berlini kormány ugyan pozitívan viszonyul a migrációhoz, de érdemes lenne megnézni a berlini külvárosokat is.

– tette hozzá.

Szintén a migrációs panelben kapott szót Schmidt Mária. A Terror Háza Múzeum főigazgatója felszólalásában azt mondta, hogy

Európa kollektív öngyilkosságra készül.

Schmidt Mária szerint miközben a kontinens termékenységi rátája tartósan alacsony, nyugati része „kiszolgáltatja magát annak a migrációs nyomásnak, amely

Novák Katalin tárcájának fő üzenete, hogy a kormány a családokat támogatja Fotó: Bielik István - Origo

Családbarát ország

A menekültválságot akkor még nem keverték ugyan bele, de a kormány már hónapokkal ezelőtt elindította a "családbarát ország" kampányt. Ennek legfontosabb üzenete, hogy az emberekhez eljuttassák a családpolitika változásait.

Ezért indult el a héten a Család.hu internetes oldal is,

ahol a látogatók az aktuális hírek mellett arról is tájékozódhatnak, hogy mennyi nyugdíjra számíthatnak, vagy milyen gyermektámogatást vehetnek igénybe.