A történelem manapság ismét ránk rúgta az ajtót – mondta Orbán Viktor a szlovéniai Lendván. Találkozott Miro Cerar szlovén miniszterelnökkel is. A magyar határkerítés miatt Szlovéniában jelent meg több ezer menekült az elmúlt hetekben.

"Soha nem látott tömeg áramlik ellenőrizetlenül befelé a határainkon, olyan népvándorlásnak vagyunk a kezdetén, amelynek a tartalékai beláthatatlanok" – jelentette ki Orbán Viktor péntek este a szlovéniai Lendván. 

"Más civilizációjú emberek százezrei lépték már eddig is át illegálisan a határainkat, és további milliók tartanak felénk" – mondta a magyar miniszterelnök. Szerinte vannak Európában olyanok, akik legszívesebben ma lebontanák a nemzetállami kereteket, eltüntetnék a határokat vagy bármiféle akadályt, ami a bevándorlást lassítaná. 

vannak, akik még pénzt is adnának ehhez" 

– tette hozzá. 

Ha nem sikerül gátat vetni az áradatnak, akkor szerinte "egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy az az Európa, amiért ennyit küszködtünk, már nem is létezik". A történelem ránk rúgta az ajtót – mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor a szlovéniai magyarság érdekvédelmi szervezetének 40. születésnapját ünneplő eseményen vett részt. Miro Cerar szlovén kormányfővel is találkozott. 

Orbán Viktor és Miro Cerar Lendván találkozottForrás: MTI/Varga György

Miro Cerar szlovén kormányfő még a horvát–magyar határ lezárása előtt azt mondta, hogy  

nem támogatja Magyarország lépését. 

A magyar kormány viszont elrendelte a határzárat, a Szerbia felől érkező menekülteket így Horvátország a szlovén határhoz szállította. Szlovénia kormánya ezután kijelentette, mindössze 2500 embert tud fogadni naponta. Horvátországból viszont ennél több ember érkezik, nemcsak a hivatalos átkelőkhöz, hanem a zöldhatárra is. 

Miro Cerar két hete azzal vádolta meg Horvátországot, hogy nem kezeli "európai módon" a migrációs válságot. A szlovén miniszterelnök arról is beszélt, hogy kormánya nem zárja ki a kerítésépítés lehetőségét sem. Azt mondta: 

a helyzetre először európai megoldást próbálnak találni. 

Szlovéniában október közepe óta 157 149 ezer menekültet vettek nyilvántartásba. Október 20-a óta 135 961 menekült távozott Szlovéniából Ausztriába.