Orbán: Milliók tartanak felénk

CERAR, Miro; Orbán Viktor
Lendva, 2015. november 6. Orbán Viktor miniszterelnököt (b) Miro Cerar szlovén kormányfő köszönti a muravidéki magyar nemzeti közösség érdekvédelmi szervezete 40 éves fennállása alkalmából rendezett gálaest előtt a szlovéniai Lendván 2015. november 6-án. MTI Fotó: Varga György
Vágólapra másolva!
A történelem manapság ismét ránk rúgta az ajtót – mondta Orbán Viktor a szlovéniai Lendván. Találkozott Miro Cerar szlovén miniszterelnökkel is. A magyar határkerítés miatt Szlovéniában jelent meg több ezer menekült az elmúlt hetekben.
Vágólapra másolva!

"Soha nem látott tömeg áramlik ellenőrizetlenül befelé a határainkon, olyan népvándorlásnak vagyunk a kezdetén, amelynek a tartalékai beláthatatlanok" – jelentette ki Orbán Viktor péntek este a szlovéniai Lendván.

"Más civilizációjú emberek százezrei lépték már eddig is át illegálisan a határainkat, és további milliók tartanak felénk" – mondta a magyar miniszterelnök. Szerinte vannak Európában olyanok, akik legszívesebben ma lebontanák a nemzetállami kereteket, eltüntetnék a határokat vagy bármiféle akadályt, ami a bevándorlást lassítaná.

– tette hozzá.

Ha nem sikerül gátat vetni az áradatnak, akkor szerinte "egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy az az Európa, amiért ennyit küszködtünk, már nem is létezik". A történelem ránk rúgta az ajtót – mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor a szlovéniai magyarság érdekvédelmi szervezetének 40. születésnapját ünneplő eseményen vett részt. Miro Cerar szlovén kormányfővel is találkozott.

Orbán Viktor és Miro Cerar Lendván találkozott Forrás: MTI/Varga György

Miro Cerar szlovén kormányfő még a horvát–magyar határ lezárása előtt azt mondta, hogy

nem támogatja Magyarország lépését.

A magyar kormány viszont elrendelte a határzárat, a Szerbia felől érkező menekülteket így Horvátország a szlovén határhoz szállította. Szlovénia kormánya ezután kijelentette, mindössze 2500 embert tud fogadni naponta. Horvátországból viszont ennél több ember érkezik, nemcsak a hivatalos átkelőkhöz, hanem a zöldhatárra is.

Miro Cerar két hete azzal vádolta meg Horvátországot, hogy nem kezeli "európai módon" a migrációs válságot. A szlovén miniszterelnök arról is beszélt, hogy kormánya nem zárja ki a kerítésépítés lehetőségét sem. Azt mondta:

a helyzetre először európai megoldást próbálnak találni.

Szlovéniában október közepe óta 157 149 ezer menekültet vettek nyilvántartásba. Október 20-a óta 135 961 menekült távozott Szlovéniából Ausztriába.