Áder: Magasabb szinten kell gondolkodni

Tudomány világfóruma - Áder János felszólalása
Áder János
Vágólapra másolva!
Ha sikerül magasabb szinten gondolkodni a globális kihívásokat jelentő változásokról, akkor esélyünk lehet arra, hogy kellő összefogással orvosolni tudjuk őket - mondta Áder János a Tudomány világfóruma plenáris ülésének megnyitóján szombaton a Parlamentben.
Vágólapra másolva!

A köztársasági elnök kiemelte: a klímaváltozás kérdésében a tudomány felelőssége, hogy olyan hangon szóljon, amire felfigyel a világ, ha szükséges, vészjelzéseket adjon és megoldási javaslatokat tárjon a világ elé. Hozzátette: a politikusoknak abban jut kulcsszerep, hogy érvényt szerezzenek az igazságnak.

Türelem és ötletek

Áder János hangsúlyozta: demokratikus ösztönző erőre, rendíthetetlen türelemre, újabb ötletekre, valamint kitartó ismeretterjesztésre és sok munkára van szükség ahhoz, hogy az emberiséget fenyegető legnagyobb baj elkerüléséhez a párizsi klímacsúcshoz hasonló állomásokon keresztül előre tudjunk lépni.

Áder János Forrás: MTI/Kovács Attila

A jövő függ a válaszoktól

Az államfő emlékeztetett arra, hogy a World Science Fórum ezen a héten Budapesten arról tanácskozott, miként lehetne növelni a tudományba vetett bizalmat, hogyan működhetnek együtt kutatók és döntéshozók, és az egyik fő téma a környezeti fenntarthatóság kérdése volt. "Egész jövőnk függ attól, hogy a bolygónkat érő kihívásokat milyen tudatossági szinten vagyunk képesek látni, láttatni és értelmezni. A fenntartható fejlődéssel, a környezeti fenntarthatósággal vagy a klímaváltozással kapcsolatos kérdések mind ebbe a körbe tartoznak" - jegyezte meg.
Kitért arra, hogy megoldást találni egyre sürgetőbb és a tudományos élet képviselőinek alkotó közreműködését igényli, ugyanakkor nem lesz hatékony a politikusok és a társadalom tagjainak cselekvő közreműködése nélkül.