Valamennyit tisztult Budapest levegője vasárnap délutánra, de ettől még maradhat a szmogriadó. Hétfőn reggel megint köd lesz, ráadásul a hajnalok mindig rosszabbak szmogszempontból, mint a nappalok.

Pesthidegkúton, Káposztásmegyeren és Újbudán vasárnap délután már az egészségügyi határérték alatt, de a főváros többi részén még bőven a fölött volt a szálló por mennyisége. Így nagyon valószínű, hogy marad a szmogriadó Budapesten.  

Az Idokep.hu légszennyezettségi képén jól látható, hogy hol lett jobb a levegő az elmúlt órákban.

Javult a levegő Budapest egy részénForrás: Idokep.hu

A szmoghelyzet éjszaka és hajnalban mindig rosszabb, mint napközben – mondta az Origónak Tóth Tamás meteorológus. Az Országos Meteorológiai Szolgálat ügyeletese szerint az egészségügyi határérték mérésénél ráadásul a napi átlag számít,  ezért a mostani átmeneti javulás nem feltétlen jelenti, hogy visszavonnák a szmogriadót.   

A következő napokról Tóth Tamás azt mondta, hogy mindenhol javulni fog a levegő minősége. Északkeleten kicsit lassabban, ott még mindig köd van, de az ország többi részén jó idő lesz, a nap is kisüt.  

A szmogriadó riasztási fokozatának bevezetését Tarlós István főpolgármester szombat hajnalban rendelte el, eszerint vasárnap reggel 6 órától kitiltották a legszennyezőbb, fekete környezetvédelmi matricás autók közlekedését.  A korlátozás nem terjed ki egyebek mellett az M0-s Budapesten áthaladó szakaszaira, továbbá a Nagykovácsi és Remeteszőlős megközelíthetőségét lehetővé tevő utakra.

A Budapesti Közlekedési Központ szombaton közölte, hogy hétfőtől több fővárosi közösségi közlekedési járatot sűrít, tekintettel a szmogriadó elrendelt riasztási fokozatára.