A bágyadt novemberi nap kevés sikerrel próbált áttörni a szmogos budapesti troposzféra párás légrétegein. Az elkötelezett utcai futók mégis elszántan közelítettek a nevezési ponthoz a magyar főváros gyér forgalmú utcáin az álmos vasárnapi délelőttön. Noha többségük tisztában volt azzal, hogy a kormánypárti főpolgármester a levegő kifogásolható minőségére hivatkozva már napokkal korábban elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát, amelyet ráadásul a kérdéses hajnaltól a tényleges intézkedéseket is magában foglaló szintre emelt, mégis úgy vélték, ma is sokat tesznek egészségükért. Vajon helyesen gondolták?

Minden futónak magának kell eldöntenie, hogy a szmogban is akar-e futni, mondta az Origo kérdésére Szilágyi László, a vasárnap is utcai futást szervező B-B Ultramaraton Kft. sajtóreferense.

Jó időben, rossz időben sok a futóverseny BudapestenForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Annak, aki a vasárnapi, a Tudás útja elnevezésű budapesti rendezvényre jelentkezett, már nem hívták föl külön a figyelmét a szmogra, mert a szmogriadónak nagyon erős a kommunikációja, bizonyára mindenki hallott róla a városban. A versenyen jelen lévő orvosi ügyelet mindenkinek készséggel válaszol a levegőminőségre vonatkozó kérdésekre, ő maga azonban nem ért hozzá, így nem tudja, hogy árthat-e a futók egészségének az időjárási helyzet jelenleg – mondta Szilágyi.

Halaszthatatlan

A sajtóreferens szerint csak egészen szélsőséges időjárás esetén mondanák le vagy halasztanák el a versenyt. Viszont ha valaki a szmog miatt nem kívánna futni, azzal rugalmasak lennének, visszafizetnék a nevezési díjat, ígérte. Igaz, ilyen kérés még nem fordult elő – tette hozzá.

Aki futni akar, az futForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Sok futó védi magát maszkkal, vagy például nyáron, erős UV-sugárzáskor megfelelő krémekkel, mondta Szilágyi.

Nehéz informálódni

Ha esetleg egy potenciális futó a szervezőktől független forrásból szeretné megtudni, hogy van-e egészségügyi kockázata az adott napon a szmogban futásnak, nincs könnyű dolga. Szerkesztőségünk legalábbis nem talált vasárnap olyan ügyeleti számot az ÁNTSZ-nél, amit fölvettek volna.