Megdőlt a november 9-i országos napi melegrekord: egy Baranya megyei településen csaknem 24 Celsius-fokig emelkedett a hőmérséklet.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint délelőtt a Dunántúlon többfelé zavartalanul sütött a nap, a déli, délnyugati területeken gyorsan emelkedett 20 fok fölé a hőmérséklet. Mostanáig az országos melegrekord ezen a napon 23,1 fok volt, azt 2013-ban Sellyén mérték. Hétfőn a Baranya megyei Sátorhelyen 23,8 fokot rögzítettek.

Kedden is lesz napsütés

Az előrejelzés szerint a keddre virradó éjszaka képződő köd északkeleten gyorsan ritkul, csak egészen a határ közelében marad legtovább párás a levegő. Napközben a Dunántúlon fokozatosan csökken a felhőzet, így ott több, míg a Tiszántúlon kevesebb napsütés várható. Az északkeleti határ mentén napközben helyenként kisebb eső, zápor is kialakulhat, másutt viszont nem valószínű csapadék.

Még soha nem volt ilyen meleg MagyarországonForrás: Thinkstock

A középső és az északi országrészben viszont többfelé megélénkül, helyenként megerősödik a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet általában 5-12 fok között valószínű, de a középső országrészben néhol enyhébb lehet az éjszaka. A legmagasabb hőmérséklet többnyire 14-20 fok között alakul, a legtovább párás északkeleti megyékben viszont hűvösebb marad az idő.

Vasárnap is megdőlt a melegrekord

Vasárnap megdőlt a budapesti melegrekord is, húsz fokot mértek a fővárosban. Korábban, november 8-án, 19,9 Celsius-fok volt a legmagasabb hőmérséklet, amit 1886-ban mértek Budapesten. Ehhez képest egy tizedfokkal volt melegebb a fővárosban.