Gáz van, mert nincs gáz. Hidegháború a Bécsi úton

Gázszivárgás Gázszivárgás miatt ezlárták a gázt a Bécsi út 92-ben
Gázszivárgás miatt ezlárták a gázt a Bécsi út 92-ben
Vágólapra másolva!
Remegnek a dühtől és a hidegtől egy Bécsi úti társasház lakói, mert az épületben gázszivárgás miatt leállították a fűtést. A szabadban kellemes a novemberi 17-18 fok, de ha a lakásban sem lehet napok óta melegebbet varázsolni, az kihozza az embert a béketűrésből. Sokan elköltöztek, több idős és beteg lakónak azonban nincs hova mennie. A Főgáz a fonódó villamosra, a lakók a közös képviseletre mutogatnak, miközben csak egy biztos: hetekig marad még a hideg.
Vágólapra másolva!

Vak pár botorkál a feltört járdaszigeten. A pásztázó fehér bot hegye mindenütt betondarabokba, fémkordon rácsaiba ütközik.

A fonódó villamos építésével járó útbontások miatt már nemcsak járni, élni is egyre nehezebb a Bécsi út elején.

A kegyelemdöfést a Főgáz vitte be

az itt élőknek, amikor november 2-án négy társasházban is leállította a szolgáltatást, helyi "tömörítési hibák", magyarul gázszivárgás miatt. Emiatt több százan maradtak fűtés nélkül.

A legrosszabbul talán a 92. szám alatti lakók jártak, ahol a Főgáz tájékoztatása szerint

november 23-ig biztosan hidegek lesznek a fűtőtestek.

Fazékból fürdenek

"Kétszázan élünk itt, de egy szót sem szóltak nekünk arról, hogy holnaptól annyi a gáznak, csak napokkal később tűztek ki egy tájékoztatót.

és órákat várni, hogy az egész család lefürödjön" – panaszkodott egy harmincas nő, akit a szeles, ételszagú lépcsőházban értünk utol.

Hetvenkét lakás, kétszáz lakó maradt fűtés nélkül a társasházban Fotó: Polyak Attila - Origo

Az asszony elmondta, jobb híján villanyradiátorral, rezsóval pótolják a fűtést, de jó, ha 17-18 fokra fel tudják melegíteni a szobákat. Ráadásul a túlterhelés miatt kiégtek a biztosítékok, fél napig áram sem volt a társasházban. A kisgyerekes családok közül

többen elköltöztek a leállás idejére,

de ezt nem mindenki teheti meg – a ház idős lakói sem, akiknek egy megfázás is végzetes lehet.

Erna nénit nem zavarja annyira a hideg, azt mondja, volt már mostohább körülmények között is Fotó: Polyak Attila - Origo

Lepattanó panaszok

A lakók a szolgáltatás hiánya miatt a Főgázt vagy a fonódó villamos építésének csúszását is emlegetik, a legnagyobb indulatokat azonban a helyi képviselet állítólagos nemtörődömsége váltotta ki.

A lakóközösség a közös képviselettel is elégedetlen Fotó: Polyak Attila - Origo

Többektől hallottuk, hogy hiába kérték azonnal rendkívüli közgyűlés összehívását, a Pyramidon erre csak november csak 12-ére adott időpontot, a cég képviselőjéről pedig "lepattantak" a panaszlevelek, telefonhívások.

A lakók azt sem tudhatták meg, hogy pontosan hol szivárog a gáz, azt viszont

tényként közölték velük, hogy a ház összes felszálló vezetékét ki kell cserélni,

ami több mint 5 millió forintba kerül majd.

Szóltak, de mikor?

Kérdéses, hogy a 92-es társasház lakói miért csak az utolsó pillanat után szembesültek a gázos helyzettel: a Főgáz állítja, már október 19-én értesítette a közös képviseleteket, hogy felkészülhessenek a csapok lezárására – a Pyramidon viszont csak november 5-én tájékoztatta a lakóközösséget. Három nappal az esemény után.

Esemény utáni tájékozató Fotó: Polyak Attila - Origo

Megkerestük a közös képviselő céget is: telefonon annyit mondtak, hogy

ők mindenkit megfelelően tájékoztattak,

ezt azonban írásban nem voltak hajlandóak megerősíteni.

Tényleg kell ez?

A lakóközösség azért is dühöng, mert a Pyamidon szerintük önhatalmúlag döntött arról, hogy a vezetékcserével a Főgáz alvállalkozóját bízzák meg. A képviselet ugyan a legolcsóbb ajánlatot fogadta el, de a helyiek abban sem biztosak, hogy tényleg ekkora beruházásra lenne szükség.

Már csak azért sem, mert

tudják, mi történt a szomszédban.

A 90-es szám alatt is lezárták a gázt közel száz lakásban, az első vállalkozó pedig szintén teljes csőcserét javasolt.

Több lakás ajtaján is láthattuk a feliratot, sokan elköltöztek a hetekig tartó fagyoskodás miatt Fotó: Polyak Attila - Origo

A gondnok viszont ezt nem hagyta annyiban, személyesen ellenőrizte, hogy a szakértők minden vezetéket és lakást megvizsgáljanak. Végül 50 ezer forintból, egy hét alatt vissza is lehetett kapcsolni a szolgáltatást, a vezetékek felújítása nélkül.

Nem menekülhetnek

"Na, nálunk ilyen nem volt, a pincében méricskéltek valamit. Erre mondta aztán, a mi gondnokunk, hogy az egész felszálló hálózatot cserélni kell" - mondta Katalin.

A harmadikon lakó nő a hideg ellenére is marad,

fogyatékos lányát nem akarja kitenni a költözéssel járó traumának.

"A szobájában villanykályhával fűtünk, mert rossz a vérkeringése, a lakás más pontjain viszont alig van 17 fok" – jegyzi meg az asszony, aki bízik benne, hogy a lakók összefognak, és végül megválnak a szerintük hanyag közös képviselettől.

Megy a mutogatás

Hogy a hetekig tartó fagyoskodásért ki a felelős, nem egyértelmű. A Főgáz a budai fonódó projekt csúszását emlegeti: alkalmazkodniuk kellett a generálkivitelező többször módosított ütemtervéhez, ezért április helyett csak a fűtési szezonban láthattak hozzá a Bécsi úti gázvezeték cseréjéhez, illetve a gázszivárgások megszüntetéséhez.

Az augusztusi monszunszerű vihar is késleltette a fonódó villamoshálózat építését Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

A BKK viszont cáfolja, hogy a Főgáz a fonódó csúszása miatt zárta volna el most a gázcsapokat, szerintük a villamoshálózat építése az előzetes ütemterv szerint zajlik. "A közműkiváltási munkákkal a kivitelező időben végzett (...) az építkezés ezen szakaszától kezdve a Főgáz feladata a házakba vezető mellékvezetékek újrakötése" - írta a társaság.

A BKK hozzátette, szerencsétlen helyzet, hogy a gázszivárgásokra csak most derült fény, de

egy olyan méretű beruházásnál, mint amilyen a fonódó építése, nem lehet minden közműcserét nyáron elvégezni.

Fagyos hetek

A Főgáztól megtudtuk, a 88-as és 90-es számú társasházakat időközben már visszakapcsolták a hálózatra. A 95-ös szám alatt november 13-án bekapcsolják a fűtést, a 92-es számú társasházba viszont csak november 23-án térhet vissza a meleg.