Felháborító, hogy Rogán Antal eltitkolja, mennyit keresnek a tárcájánál a politikai tanácsadók, és emiatt még meg is fenyeget egy parlamenti képviselőt – reagált Mesterházy Attila az Origónak Rogán lépésére. Az MSZP-s politikus most kikéri a havi százmillióba kerülő 159 tanácsadó nevét is.

Tűrhetetlennek nevezte Mesterházy Attila, hogy írásbeli kérdésére minden minisztérium beszámolt arról, hány politikai tanácsadót foglalkoztatnak, és ők mennyibe kerülnek az adófizetőknek, egyedül az új, Rogán Antal vezette tárca nem volt hajlandó összeget közölni.

Ne fenyegesse őt Rogán

Egy miniszter nem fenyegethet egy képviselőt, főleg nem a tájékoztatási minisztériumot vezető Rogán Antal, és főleg nem egy ellenzéki képviselőt, amikor az a közpénzek elköltését érintő tájékoztatásért fordul hozzá – reagált az Origo kérdésére Mesterházy Attila arra a válaszlevélre, amelyet Rogántól kapott.

Mesterházy Attila nem tűri, hogy egy miniszter fenyegesseForrás: Origo

Mint arról az Origo beszámolt, az MSZP-s Mesterházy Attila körkérdéssel fordult minden minisztériumhoz, azt tudakolva, hogy hány tanácsadó dolgozik a tárcájuknál, kik ők, és mennyit keresnek. Mindenki válaszolt, csak Rogán Antal kerülte meg részben a választ szúrta ki a Hvg.hu.

Rogán azt válaszolta, hét politikai (fő)tanácsadó dolgozik náluk, de nem közölte, hogy kik ők, és mennyit keresnek. Azt írta, megmutatja Mesterházynak az adatokat, de ha a képviselő ezeket nyilvánosságra hozza, "az ebből adódó jogi és nem jogi természetű következmények" már őt terhelik.

159-en havi 100 millióért

Mesterházy Attila az Origónak azt mondta, miután már eddig is kétszáznál több államtitkár és helyettes államtitkár dolgozik a kormányzatban, egyáltalán nem mellékes, hogy a válaszok összesítéséből kiderült: további összesen 159 politikai (fő)tanácsadót fizetnek közpénzből. 

Rogán Antal részben megkerülte a választ, amikor az ellenzéki politikusnak írtForrás: MTI/Kovács Tamás

A 159 ember havonta bruttó mintegy százmillió forintba kerül az adófizetőknek – számolta össze az ellenzéki politikus, aki elárulta: a Lázár János vezette Miniszterelnökség 45 embert foglalkoztat havi 25 millióért,  míg az Emberi Erőforrások Minisztériuma 44-et, havi 26 millióért. 

Ennyi tanácsadó ennyi pénzért dolgozik a Miniszterelnökség alatt:

  • 18 politikai tanácsadó a miniszter alá tartozó egységekben és a Miniszteri Kabinetben, összesen havi 7,9 millió forintos összegért.
  • 2 politikai főtanácsadó a Miniszteri Kabinetben, összesen havi 2,5 millió forintért.
  • 1 politikai főtanácsadó a Miniszterelnök-helyettesi Kabinetben, havi 750 ezer forintért.
  • 18 politikai tanácsadó az államtitkárságokon, összesen havi 9 millió forintért.
  • 6 politikai főtanácsadó az államtitkárságokon, összesen havi 5,7 millió forintért. 

Mesterházy visszavág

Az MSZP-s politikus az Origo kérdésére elmondta, természetesen élni fog a Rogán által felajánlott iratbetekintés lehetőségével, várhatóan a jövő héten.  Az ott megismert adatokat pedig nem biztos, hogy a miniszteri fenyegetés ellenére megtartja magának – fűzte hozzá. 

Mesterházy annyit még elárult, hogy újabb három kérdést küld Rogánnak, és név szerint rákérdez a hét politikai (fő)tanácsadóra, valamint az összes többi miniszternek is ismét kérdést küld. Ezekben pedig név szerint ki fogja kérni, hogy ki az a 159 politikai tanácsadó,  akikre havonta mintegy százmillió forintot költenek az adófizetők pénzéből.