Burkolt formában biztosan előkerülnek az elmúlt egy év konfliktusai a Fidesz vasárnapi tisztújító kongresszusán, de csalódnia kell majd annak, aki nyílt színi összecsapásra számít. Az sem kizárt, hogy a kormánypárti összejövetelen az újonnan létrehozott sajtótermékek is szóba kerülnek majd. 

Nem várható, hogy a november 15-i Fidesz-kongresszuson a nyílt színen kerülnének felszínre a korábbi hónapok belső konfliktusai – mondták az Origónak fideszes források. A megkérdezett kormánypárti politikusok szerint  a belső ellentéteket sikerült elrendezni,  így egyik félnek sem lesz érdeke, hogy a küldöttek előtt fogalmazzon meg éles véleményt a párton belüli riválisairól. Azt azonban nem zárták ki, hogy az elmúlt időszak értékelésekor, burkolt formában, előkerülhetnek a korábbi belső nézeteltérések. 

Orbán Viktor a Fidesz 25. tisztújító kongresszusánForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Többen azt mondták, hogy mivel a tisztújítás már augusztusban elkezdődött a Fideszen belül, volt idő a viták rendezésére. Nincs közvetlen választási időszak, ezért a kongresszus is inkább a belső építkezésről szól majd  – fogalmaztak forrásaink. 

Lázár a középpontban

A tavalyi önkormányzati választás után korábban nem látott belső ellentétek alakultak ki a kormánypártban. A konfliktusok középpontjában Lázár János állt,  aki Pokorni Zoltánnal és a Fidesz más régebbi politikusával is összerúgta a port. Akkor olyan hírek is szárnyra keltek, hogy a miniszterelnökség vezetője a Belügyminisztériumot szemelte ki magának – ha ez igaz volt, akkor Pintér Sándor elmozdítása neki is túl nagy falat volt. 

Lázár János körül folyamatosan forrt a levegőForrás: MTI/Máthé Zoltán

A Fideszen belül a másik törésvonal az "öregek" és a fiatalok között keletkezett. Elsőre úgy tűnt, hogy generációs ellentétről van szó, ám később Gulyás Gergely az "öregek" közé került, mivel ő is bírálta a fiatalok úgynevezett urizáló életmódját. Mind Rogán Antal, mind Lázár János vagyoni ügyeinek nyilvános taglalása százezrekben mérhető szavazatveszteséget okozott a kormánypártoknak. 

Elcsöndesedés

A vitákat nem lefojtani, hanem lefolytatni kell – így reagált még januárban az Origónak Lázár János a kormánypárti politikusok közti vitákra. Természetesnek nevezte, hogy egy nagy politikai családban vannak ilyen viták. "Számomra is nagy tanulságuk volt ezeknek, és sajnálom, hogy a viták a nyilvánosság előtt zajlottak, mert így nem magáról az ügyről szól a vita, hanem a vitáról magáról" – mondta Lázár János. 

Az időközi választási vereségek elcsendesítették a kormánypárton belüli vitákatFotó: Polyák Attila - Origo

A Fideszen belüli viták a veszprémi és a tapolcai időközi parlamenti választáson elszenvedett vereségek után lassan elhalkultak. Ez részben a menekültválság felerősödésének, másrészt a polémiák belső elsimításának köszönhető. A kormánypárt vezetői felismerték, hogy a konfliktusok további élezésével még jobban felhozhatják az ellenzéket, ami akár a 2018-as esélyeiket is veszélyeztethette volna. 

Oszlatások

Nem meglepő módon szeptemberben ismét Lázár János körül forrt a levegő. Orbán úgy döntött, hogy  Rogán Antalt kabinetvezetőként maga mellé veszi,  és a jövőben ő fogja irányítani a miniszterelnök és a kormány stratégiai kommunikációját. Az ötlet nem nyerte el a Miniszterelnökség első emberének tetszését, a lemondását is meglebegtette, de végül a maradt. 

Rogán Antal kinevezése sem ment simánForrás: MTI/Máthé Zoltán

A párton belüli rendrakás része volt az is, hogy a nyáron tucatnyi helyi szervezetét oszlatta föl, majd alakította újjá a Fidesz. Rákospalota, Esztergom, Edelény, Ózd, Hajdúdorog, Paks, Szigetvár, Sásd, Szombathely, Abony, Mátészalka: ezeken a településeken nagyrészt belső háborúskodások miatt rendelték el az oszlatást, de a gyenge választási eredmények is közrejátszottak a kemény döntésben. 

A Simicska-bomba

A kormánypárton belüli konfliktusok közé tartozik Orbán Viktor és Simicska Lajos eldurvult vitája. Ez a 2014-es országgyűlési választás után kezdődött, amikor a kormányfő elkezdte kiszorítani addigi pozícióiból egykori kollégiumi szobatársát. A konfliktus idén február 6-án mérgesedett el végleg, amikor Simicska médiabirodalmának több vezetője lemondott. 

Simicska Lajos csúnyán összeveszett korábbi barátjávalFotó: Bielik István - Origo

Azóta a Fideszhez egykor hű médiumok hangvétele megváltozott, emiatt a kormánypártban gőzerővel elkezdték szervezni az új médiahátországot. Éppen ezért nem lenne nagy meglepetés, ha a miniszterelnök éppen a vasárnapi kongresszuson szólítaná fel a párt szimpatizánsait, hogy minél nagyobb számban kövessék figyelemmel az utóbbi hónapokban létrehozott új sajtótermékeket.