A sorok között üzenhet Orbán Lázárnak

Orbán Viktor, Lázár János
Budapest, 2015. szeptember 21. Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) az egyes törvények Magyarország államhatárának hatékonyabb védelmével és a tömeges bevándorlás kezelésével összefüggő módosításának zárószavazásán, az Országgyűlés plenáris ülésén 2015. szeptember 21-én. Közvetlenül mögöttük Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője és Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője (b-j). MTI Fotó: Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Burkolt formában biztosan előkerülnek az elmúlt egy év konfliktusai a Fidesz vasárnapi tisztújító kongresszusán, de csalódnia kell majd annak, aki nyílt színi összecsapásra számít. Az sem kizárt, hogy a kormánypárti összejövetelen az újonnan létrehozott sajtótermékek is szóba kerülnek majd. 
Vágólapra másolva!

Nem várható, hogy a november 15-i Fidesz-kongresszuson a nyílt színen kerülnének felszínre a korábbi hónapok belső konfliktusai – mondták az Origónak fideszes források. A megkérdezett kormánypárti politikusok szerint

a belső ellentéteket sikerült elrendezni,

így egyik félnek sem lesz érdeke, hogy a küldöttek előtt fogalmazzon meg éles véleményt a párton belüli riválisairól. Azt azonban nem zárták ki, hogy az elmúlt időszak értékelésekor, burkolt formában, előkerülhetnek a korábbi belső nézeteltérések.

Orbán Viktor a Fidesz 25. tisztújító kongresszusán Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Többen azt mondták, hogy mivel a tisztújítás már augusztusban elkezdődött a Fideszen belül, volt idő a viták rendezésére. Nincs közvetlen választási időszak, ezért a kongresszus is inkább a belső építkezésről szól majd – fogalmaztak forrásaink.

Lázár a középpontban

A tavalyi önkormányzati választás után korábban nem látott belső ellentétek alakultak ki a kormánypártban.

A konfliktusok középpontjában Lázár János állt,

aki Pokorni Zoltánnal és a Fidesz más régebbi politikusával is összerúgta a port. Akkor olyan hírek is szárnyra keltek, hogy a miniszterelnökség vezetője a Belügyminisztériumot szemelte ki magának – ha ez igaz volt, akkor Pintér Sándor elmozdítása neki is túl nagy falat volt.

Lázár János körül folyamatosan forrt a levegő Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A Fideszen belül a másik törésvonal az "öregek" és a fiatalok között keletkezett. Elsőre úgy tűnt, hogy generációs ellentétről van szó, ám később Gulyás Gergely az "öregek" közé került, mivel ő is bírálta a fiatalok úgynevezett urizáló életmódját. Mind Rogán Antal, mind Lázár János vagyoni ügyeinek nyilvános taglalása százezrekben mérhető szavazatveszteséget okozott a kormánypártoknak.

Elcsöndesedés

A vitákat nem lefojtani, hanem lefolytatni kell – így reagált még januárban az Origónak Lázár János a kormánypárti politikusok közti vitákra. Természetesnek nevezte, hogy

egy nagy politikai családban vannak ilyen viták. "

Számomra is nagy tanulságuk volt ezeknek, és sajnálom, hogy a viták a nyilvánosság előtt zajlottak, mert így nem magáról az ügyről szól a vita, hanem a vitáról magáról" – mondta Lázár János.

Az időközi választási vereségek elcsendesítették a kormánypárton belüli vitákat Fotó: Polyák Attila - Origo

A Fideszen belüli viták a veszprémi és a tapolcai időközi parlamenti választáson elszenvedett vereségek után lassan elhalkultak. Ez részben a menekültválság felerősödésének, másrészt a polémiák belső elsimításának köszönhető. A kormánypárt vezetői felismerték, hogy a konfliktusok további élezésével még jobban felhozhatják az ellenzéket, ami akár a 2018-as esélyeiket is veszélyeztethette volna.

Oszlatások

Nem meglepő módon szeptemberben ismét Lázár János körül forrt a levegő. Orbán úgy döntött, hogy

Rogán Antalt kabinetvezetőként maga mellé veszi,

és a jövőben ő fogja irányítani a miniszterelnök és a kormány stratégiai kommunikációját. Az ötlet nem nyerte el a Miniszterelnökség első emberének tetszését, a lemondását is meglebegtette, de végül a maradt.

Rogán Antal kinevezése sem ment simán Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A párton belüli rendrakás része volt az is, hogy a nyáron tucatnyi helyi szervezetét oszlatta föl, majd alakította újjá a Fidesz. Rákospalota, Esztergom, Edelény, Ózd, Hajdúdorog, Paks, Szigetvár, Sásd, Szombathely, Abony, Mátészalka: ezeken a településeken nagyrészt belső háborúskodások miatt rendelték el az oszlatást, de a gyenge választási eredmények is közrejátszottak a kemény döntésben.

A Simicska-bomba

A kormánypárton belüli konfliktusok közé tartozik Orbán Viktor és Simicska Lajos eldurvult vitája.

Ez a 2014-es országgyűlési választás után kezdődött, amikor a kormányfő elkezdte kiszorítani addigi pozícióiból egykori kollégiumi szobatársát.

A konfliktus idén február 6-án mérgesedett el végleg, amikor Simicska médiabirodalmának több vezetője lemondott.

Simicska Lajos csúnyán összeveszett korábbi barátjával Fotó: Bielik István - Origo

Azóta a Fideszhez egykor hű médiumok hangvétele megváltozott, emiatt a kormánypártban gőzerővel elkezdték szervezni az új médiahátországot. Éppen ezért nem lenne nagy meglepetés, ha a miniszterelnök éppen a vasárnapi kongresszuson szólítaná fel a párt szimpatizánsait, hogy minél nagyobb számban kövessék figyelemmel az utóbbi hónapokban létrehozott új sajtótermékeket.