Az Országos Roma Önkormányzat és a Türr István Kutató és Képző Intézet tanulónként egymillió forintot fizetett egy tizenegy hónapos ápoló tanfolyamért a Nő az esély nevű projektben. A diákok ebből az összegből akár járhattak volna az orvosi egyetemre is, az általános orvosi kar költségtérítési díja ugyanis évente 975 ezer forint. A két hónapos dajkaképzésért 180 ezer forintot számoltak el, pedig a piacon már 60 ezer forintért is találni ilyen tanfolyamokat.

Összesen másfél milliárdos uniós támogatást kapott az a Nő az esély nevű projekt, amelyben 1000 roma nőt juttattak valamilyen szakmához. A különböző tanfolyamok azonban igen túlárazottak tűnnek, a 11 hónapos ápolóképzést például fejenként egymillió forintból hozták ki.

Az orvosi egyetemen a képzések idején két félévért 975 ezer forintot kellett fizetni,

így a projektben részt vevők akár ide is járhattak volna. A két hónapos dajkaképzés ára 180 ezer forint volt tanulónként, ugyanezt a tanfolyamot piaci alapon már 60 ezer forintért el lehet végezni.

Több romákat segítő programmal is gond voltForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) és a Türr István Kutató és Képző Intézet (TKKI) gyanús pénzköltéseivel már korábban is foglalkoztunk. A kormány a Híd a munkába nevű projekt miatt pénzvisszafizetésre is kötelezte az ORÖ-t, a legnagyobb programokat pedig átadta a TKKI-nak.

Hadházy Ákos, az LMP korrupcióügyi szóvivője szerint viszont

ennél rosszabb helyre nem is kerülhetett volna a pénz,

hiszen a két szervezet korábban is szorosan együttműködött és több programot is közösen vittek.

Nem adják ki a neveket

A politikus úgy vélte, hogy a Nő az esély programban szervezett tanfolyamok esetében nemcsak a túlárazottsággal volt baj, hanem a matematikával is. „Az volt a terv, hogy az ezer nőből 150-en kapnak rövidebb és olcsóbb képzést, a többiek pedig hosszabbat és drágábbat. Így jött volna ki az a 900 millió forintos összköltség. A valóság viszont az volt, hogy legalább 380-an kapták az olcsó képzést, a végösszeg viszont ugyanaz maradt" – fogalmazott Hadházy Ákos.

Farkas Flóriántól azt kérte Orbán Viktor, hogy "istápolja" a roma közösségetForrás: MTI/Kovács Tamás

Az LMP-s politikus elmondta, hogy megpróbálták kikérni a tanfolyamokban részt vevő 1000 roma nő névsorát is, mert információik szerint sokan közülük az Országos Roma Önkormányzat tagjainak rokonai, ismerősei.

Az Emmi megtagadta a nevek kiadását, pedig a programot uniós forrásból finanszírozták"

– fogalmazott Hadházy, aki azt is jelezte, hogy perelnek majd az adatokért.

A névsor azért is érdekes lehet, mert a tanfolyamon részt vevők ösztöndíjat is kaptak, az 1000 nő összesen 500 millió forintot. A program lezárásakor egyébként nagyszabású záróbulit tartottak, összesen 10 millió forint értékben.

A kormány továbbra is bízik az ORÖ-ben

Hiába sok botrány, úgy tűnik, a kormány továbbra is bízik az Országos Roma Önkormányzatban és TKKI-ben. Mint ahogyan azt az Origo megírtaa kedvezőtlen ÁSZ-jelentés, a NAV nyomozása és a korrupciós botrányok ellenére szó sincs arról, hogy kizárják az Országos Roma Önkormányzatot a pályázati pénzek elosztásából. Sőt egy, a birtokunkba került kormányzati levél szerint arra kérték az ORÖ-t, hogydolgozzanak ki egy újabb romaprogramot. A Czibere Károly felzárkóztatásért felelős államtitkár által aláírt levél szerint arra kérik Hegedüs Istvánékat, hogy tegyenek szakmai javaslatokat a foglalkoztatás növeléséére. A levélben az államtitkár azt is jelzi, hogy a sikeres pályázati részvételhez az is kell, hogy az ORÖ a 2007–2013-as ciklust szabályosan zárja le.