Gyermekéhezés: Hegedűs szerint a szülő is felelős

2015.11.12. 11:05

A gyermekéhezés felszámolásához hozzájárult, hogy a szülők tartós munkanélkülisége megszűnt – mondta Hegedűs Zsuzsa. A miniszterelnök főtanácsadója szerint visszaszorították a gyermekéhezést.

Elavult, 2008-as statisztikákra épít a gyermekéhezés felszámolására irányuló Nemzeti Minimum Program, Hegedűs Zsuzsa szerint. A miniszterelnök főtanácsadója a Heti Válasznak adott interjújában a javaslatot jó szándékú kezdeményezésnek nevezte, amely hiányos ismeretekre épül.

Több pénz a segélynél

Hegedűs Zsuzsa elmondta: a program követelése, hogy törvényi úton teremtsék meg a gyermekek mindennapos minőségi étkezésének feltételeit már teljesült például az ingyenes óvodai és iskolai étkezés lehetőségével. Szerinte az is hozzájárult a gyermekéhezés felszámolásához, hogy a szülők tartós munkanélkülisége megszűnt, mivel a közmunkaprogramban dolgoznak, és több pénzt visznek haza, mintha segélyből élnének.

Hegedűs Zsuzsa szerint a gyermekéhezés jelentős részét felszámoltákForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Egyéni esetek természetesen lehetnek, és azt sem állítom, hogy kevesen, de az nem a rendszer rossz vagy hiányos felépítéséből fakad – mondta Hegedűs Zsuzsa. Szerinte sokkal inkább emberi mulasztásból, szülői felelőtlenségből fordulhat elő gyermekéhezés Magyarországon. 

Orbán visszavette

Mint arról az Origo korábban beszámolt, nem látványos, de jelentős változásként értékelte Orbán Viktor főtanácsadója, Hegedűs Zsuzsa, hogy a miniszterelnök a helyén hagyta ugyan Lázár Jánost, de szerinte „a saját kezébe vette vissza a politikai irányítást.”

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK