Egymilliós magyarázat az Origo cikkére

2015.11.12. 12:23

Reagált a Türr István Képző és Kutató Intézet az Origo szerdai cikkére, amelyben arról írtunk, hogy egymillió forintot fizettek fejenként egy tizenegy hónapos ápolótanfolyamért a Nő az esély nevű projektben. Álláspontjuk szerint azért került ennyibe a tanfolyam, mert a célcsoport speciális volt, így nem lehet összehasonlítani a piacon elérhető ápolóképzésekkel.

Indokoltnak tartja a Türr István Képző és Kutató Intézet (TKKI), hogy fejenként egymillió forintba kerültek azok a 11 hónapos ápolóképzések, amelyeket a Nő az esély nevű programban szerveztek. A TKKI szerint ugyanis

a program és a képzés célcsoportja is speciális,

így nem lehet összehasonlítani a piacon található tanfolyamok árát az általuk végzett munkával.

Az Origo szerdán számolt be arról, hogy az 1000 roma nő elhelyezkedését elősegítő programban igen drága tanfolyamokat szerveztek. A 11 hónapig tartó, egymillió forintos ápolóképzés például azért vált gyanússá, mert a képzések idején 975 ezer forint volt az orvosi egyetem költségtérítési díja, így a projektben részt vevők ebből a pénzből akár ide is járhattak volna.

Farkas Flóriántól azt kérte Orbán Viktor, hogy "istápolja" a roma közösségetForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A diákok dajkaképzést is választhattak, a két hónapos tanfolyam ára 180 ezer forint volt tanulónként, ugyanezt a tanfolyamot piaci alapon már 60 ezer forintért el lehet végezni.

A TKKI szerint nem jogos az összevetés, mert „a projekt elsődleges célcsoportját azok a roma asszonyok képezik, akik a roma közösségen belül is a munkaerőpiacra lépés területén a leghátrányosabb és legkiszolgáltatottabb helyzetben vannak".

Mint az Origónak küldött levelükben írják, a bevont lányok, asszonyok jellemzően sok éve munka nélkül voltak, vagy még sosem dolgoztak, általános iskolai tanulmányaikat követően nem vettek részt semmilyen képzésben. Feladataik eddig jellemzően a család és gyermekeik körüli tevékenységek ellátása volt.

Erre ment a fejenként egymillió forint
A TKKI programjában részt vevők utazási térítést és feltételhez kötött támogatást, valamint tankönyveket, iskolaszereket, munka- és védőruhát kaptak. A képzési költség továbbá tartalmazta a foglalkozás-egészségügyi vizsgálatot, teljes körű egészségügyi szűrést, szükség esetén védőoltást, a képzésre járás utazási költségét (bérlet formájában) ill. a vizsga díját és költségét - közölte a TKKI.

A TKKI szerint a program sikeres volt, mert sokan állást is szereztek a tanfolyam elvégzése után.

A TKKI-re bízták a pénzt

Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) és a Türr István Kutató és Képző Intézet (TKKI) gyanús pénzköltéseivel már korábban is foglalkoztunk. A kormány a Híd a munkába nevű projekt miatt pénzvisszafizetésre is kötelezte az ORÖ-t, a legnagyobb romaprogramokat pedig átadta a TKKI-nak.

Hadházy Ákos, az LMP korrupcióügyi szóvivője szerint viszont

ennél rosszabb helyre nem is kerülhetett volna a pénz,

hiszen a két szervezet korábban is szorosan együttműködött, és több programot is közösen vittek.

Nem adják ki a neveket

A politikus úgy vélte, hogy a Nő az esély programban szervezett tanfolyamok esetében nemcsak a túlárazottsággal volt baj, hanem a matematikával is. „Az volt a terv, hogy az ezer nőből 150-en kapnak rövidebb és olcsóbb képzést, a többiek pedig hosszabbat és drágábbat. Így jött volna ki az a 900 millió forintos összköltség. A valóság viszont az volt, hogy legalább 380-an kapták az olcsó képzést, a végösszeg viszont ugyanaz maradt" – fogalmazott Hadházy Ákos.

Hadházy Ákos szerint rossz döntés volt a TKKI-re bízni a romapénzeketForrás: MTI/Kovács Tamás

Az LMP-s politikus elmondta, hogy megpróbálták kikérni a tanfolyamokban részt vevő 1000 roma nő névsorát is, mert információik szerint sokan közülük az Országos Roma Önkormányzat tagjainak rokonai, ismerősei.

Az Emmi megtagadta a nevek kiadását, pedig a programot uniós forrásból finanszírozták"

– fogalmazott Hadházy, aki azt is jelezte, hogy perelnek majd az adatokért.

A névsor azért is érdekes lehet, mert a tanfolyamon részt vevők ösztöndíjat is kaptak, az 1000 nő összesen 500 millió forintot. A program lezárásakor egyébként nagyszabású záróbulit tartottak, összesen 10 millió forint értékben. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK