Szijjártó: Még 45 millió ember elindulhat Európába

2015.11.12. 20:35

Európa jelenleg nem egy menekültválsággal, hanem egy tömeges migrációval szembesül - hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Prágai Európai Csúcstalálkozó nemzetközi politikai konferencián, amelynek témája az Európai Unió jövője volt.

"A politikai korrektségre való igyekezet, valamint a képmutatás meggátolnak annak beismerésében, hogy ez nem egy menekültválság, hanem tömeges migráció" - jelentette ki a miniszter a beszélgetés során. Európától délre, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában, jelenleg mintegy 45 millió ember van, akik az esetleges konfliktusok és a politikai helyzet következtében elindulhatnak Európába - mutatott rá a magyar tárcavezető. Szerinte megengedhetetlen olyan politikai nyilatkozatokat tenni, amelyek "meghívóként" értelmezhetők.

Erős V4-ek nélkül nincs erős EU

A kétnapos Prágai Európai Csúcstalálkozó első napján egyebek között arról is szó volt, hogyan lehetne növelni a közép-európai országok befolyását az Európai Unió intézményeinek reformjára. Szijjártó Péter ezzel kapcsolatban kijelentette: "erős V4-ek nélkül nincs erős EU".