Nőn veszett össze egy fideszes és egy szocialista politikus Szentendrén. Szijjártó Péter kidobott zakójából politikai ügy lett, a fagyállós gazda büntetését pedig az ügyészség akarja enyhíteni. Ez volt a hét a belpolitikában.

A hétfő hajnali hírek még egy vasárnap esti csetepatétól voltak hangosak. A Fidesz önkormányzati képviselője, Dombay Zsolt és a szocialisták városi szervezetének elnöke, Rédei Ottó egy nő miatt esett egymásnak Szentendrén. Rédei szerint a történet hátterében az áll, hogy ő néhány hónapja összeköltözött a fideszes politikus volt élettársával.Bár a szocialista politikus szerint vetélytársa kést rántott, végül mégis ellene indított eljárást a rendőrség garázdaság miatt, nem utolsósorban azért, mert riasztópisztollyal próbálta elüldözni Dombay Zsoltot.

Végre történt valami Szentendrén - így kommentálta az egyik helybeli a politikusbalhétForrás: MTI/Simó Endre

Rogán meggondolta magát

Nem csak Dombay és Rédei fenyegetőzött, Rogán Antal is megfenyegette Mesterházy Attilát, amiért a szocialista politikus tudni akarta, mennyit keresnek az általa vezetett minisztériumban a politikai főtanácsadók. Rogán később mégis meggondolta magát, így kiderült, hogy a Miniszterelnöki Kabinetirodán havi bruttó 350 és 888 ezer forint közötti összeget vihetnek haza a tanácsadók.

Luxuszemét Szijjártó kukájában

Nem volt jó hete Szijjártó Péternek sem, az ő kidobott – becslések szerint 300 ezer és egymillió forint közötti értékű – zakóját dunakeszi háza előtt találták meg a kukában. A külgazdasági és külügyminiszter nem tagadta, hogy a névre szóló ruhadarab az övé volt, de sajtófőnöke jellemhibának nevezte, hogy valaki a más kidobott ruháját fényképezi. A szocialisták lecsaptak a hírre, a párt nevében Heringes Anita képviselő lemondásra szólította fel a minisztert a "luxusszemét" miatt.

Szijjártó Pétert a zakója miatt támadjaForrás: MTI/Illyés Tibor

Kevesebb vonatot akar a MÁV

Rossz idők járnak a vonatok szerelmeseire, az Origo információi szerint ugyanis a MÁV-Start vezérigazgatója csökkenteni akarja a vonatok számát. Csépke András azt mondta, ha rajta múlna, akkor azonnal 10 százalékot csökkentene a menetrendi kínálaton, de már 3 százaléknak is nagyon örülne. Lehet, hogy terve valóra válik, a jelenlegi elképzelések szerint jövőre a MÁV-Start vonatai ötmillió kilométerrel kevesebbet futnának, mint 2015-ben. Ez az Origo számításai szerint, ha nem is 10, de csaknem 6 százalékos teljesítménycsökkenés.

Az ügyészség védi a fagyállós gazdát

Érdekes fordulatot vett a héten a fagyállós gazda pere. A férfi szerdán első fokon hét év börtönt kapott több emberen elkövetett emberölés kísérlete miatt, mert fagyállót öntött a saját meggyborába, hogy megleckéztesse az italt megdézsmáló tolvajokat. Pénteken a Pest Megyei Főügyészség ritka lépésre szánta el magát: úgy döntöttek, a vádlott érdekében fellebbeznek. Gyugyi Csilla, a főügyészség szóvivője az Origónak azt mondta, álláspontjuk szerint a férfi még eshetőlegesen sem akart embert ölni, ezért azt szeretnék, ha a bíróság megváltoztatná a bűncselekmény minősítését.

Havasi Bertalan Rogánnál folytatjaForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Lázárt elhagyja legfontosabb embere

Exkluzív interjút adott az Origónak Lázár János, amelyben a kerítésről és a vasárnapi Fidesz-kongresszusról is beszélt. Az interjú idején még nem lehetett tudni, de azóta a Magyar Közlönyből kiderült, hogy Havasi Bertalan, Orbán Viktor sajtósának főnöke ezentúl a Lázár János vezette Miniszterelnökség helyett a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője lett.

Orbán Viktor Máltán nézett meccset

Orbán Viktor kénytelen volt Máltán megnézni a norvég-magyar meccset, a miniszterelnök ugyanis részt vett az EU–Afrika-csúcson, valamint az azt követő uniós csúcstalálkozón is. Brüsszel a jövőben 1,9 milliárd eurót ad Afrikának, cserébe viszont visszatoloncolja a menedékstátuszra nem jogosult állampolgárokat a kontinensre. A magyar kormányfő azt is bejelentette, hogy a V4-ek 300 rendőrt küldenek a görög-török határ védelmére.