Petárdázásnak hitték a robbanásokat a francia-német meccsre látogatók, sokaknak SMS-ben jött hír a pénteki terrortámadásról. Párizs most kihalt, mint egy háborús övezet, mindenütt csak katonákat látni - mondta az Origónak egy szemtanú.

A Stade de France stadionban nézte a francia-német válogatott mérkőzését Kevin Domas, amikor a közeli koncertteremben elkezdődött a mészárlás.

Csak a szokásos

"Hallottuk a robbantásokat, de azt hittük, a meccseken szokásos tűzijáték.

"Nem is törődtem vele, egészen a második félidőig, amikor a testvérem írt, hogy terrortámadás történt a Bataclannál" - idézte fel a történteket Domas.

Az utcán kitört a pánik

Hozzátette, a stadiont viszonylag rendezetten hagyták el a nézők. Az igazi pánik az utcán tört ki, amikor

meglátták a közelben felrobbantott gyorséttermet és a mészárlás nyomait.

Sokan már a stadionból is futva távoztakForrás: MTI/AP/Christophe Ena

"A rendőrök üvöltöztek, mindenki a lehető leggyorsabban el akart tűnni a helyszínről, sokan megrohamozták a Saint Denis pályaudvar elővárosi vonatait" - mondta a férfi.

Háborús övezet

Leírása szerint Párizs szombat délben is úgy nézett ki, mint egy háborús övezet: a boltokat, kávézókat bezárták, a néptelen utcákon csak katonákat és rendőröket látni.

Rohamrendőrök veszik körül a Bataclan koncertterem épületét, a péntek esti mészárlás helyszínétForrás: AFP/Kenzo Tribouillard

A megrettent párizsiakat ráadásul egy olyan rémhír is sokkolta, hogy egy külkerületben újrakezdődött a lövöldözés. Később kiderült, hogy

csak egy esküvői ünnepségen lőttek ki tűzijátékot.

Te is lehetsz célpont

Kevin félelmet, de főként letaglózó szomorúságot érzett az események után - mint mondta, az ilyen radikális erőket minél gyorsabban fel kell számolni, mielőtt még nagyobb feszültséget keltenek.

Közel 130 ember halt meg a párizsi fekete péntek merényletsorozatábanForrás: AFP

"A Charlie Hebdo elleni támadás is rettenetes volt, de ott láttad az okot és az okozatot, hogy miért tették. Itt viszont válogatás nélkül öltek meg mindenkit, ami azt üzeni,

te is célponttá válhatsz - magyarázta a férfi.

Szerinte a támadásoknak ugyanúgy áldozatai a társadalom békés muszlim tagjai, az agresszív fanatikus kisebbség kegyetlensége őket is megbélyegzi.