Orbán Viktor is látható volt a Quaestor-tüntetésen

2015.11.17. 14:52

Körülbelül 50 Quaestor-károsult tüntetett az Alkotmánybíróság előtt, teljes kártalanítást követeltek. Az egyik aktivista szerint az ügyben kormányzati összefonódás volt. A tüntetők Orbán Viktor, Polt Péter, Matolcsy György, Rogán Antal, Szijjártó Péter és Tarsoly Csaba papírmaséból készült, életnagyságú figuráját is elvitték a demonstrációra.

Teljes kártalanítást, a károsultak kárpótlásáról szóló törvény végrehajtását, illetve új törvény megalkotását követelték Quaestor-károsultak november 17-én, kedden Budapesten, az Alkotmánybíróság (AB) épülete előtt.

Papírmasé Orbán 

A demonstráción Orbán Viktor miniszterelnököt, Polt Péter legfőbb ügyészt, Matolcsy György jegybankelnököt, Rogán Antal és Szijjártó Péter minisztereket, valamint Tarsoly Csabát, a Quaestor-cégcsoport vezetőjét ábrázoló életnagyságú papírmasé bábukat állítottak fel.

Orbán Viktor is ott volt a tüntetésenForrás: MTI/Kovács Attila

Emellett transzparenseket emeltek a magasba, "kamu kötvény", "kamu törvény", "kártalanítást!" feliratokkal. Az emberek a többi közt azt skandálták, hogy "nem hagyjuk", "maffia", "tolvaj banda", "igazságot!".

Elmeszelték a törvényt 

A csoport eredetileg azért hirdetett demonstrációt keddre az AB épülete elé, mert úgy tudták, hogy ezen a napon születik döntés a Quaestor-törvény ellen benyújtott alkotmányossági kifogásokról. A sajtóban időközben napvilágot látott, hogy az AB megsemmisítette a jogszabályt. A demonstráción ezt Himmer Éva aktivista úgy értékelte: az Alkotmánybíróság "erkölcsileg megsemmisült".

Kormányzati összefonódás 

A mintegy 50 károsult részvételével megtartott demonstráción az aktivista hangsúlyozta: 104 napja, vagyis augusztus 6-án lejárt a törvény által a károsultak kifizetésére megszabott határidő. Ennek ellenére a követelések csupán egyharmadát, mintegy 86 milliárd forintot kapott vissza 32 ezer károsult. A kormány folyamatosan arra hivatkozott, hogy az Alkotmánybíróság döntésére várnak a kártalanítással, ám ennek nincs halasztó hatálya a törvény végrehajtására – tette hozzá. Most végleg kiderült – folytatta –, hogy mindez "sunyi taktikázás" volt, egy politikai kör segítette a példátlan csalást, hiszen az "kormányzati összefonódás nélkül elképzelhetetlen lett volna". 

Van, aki kormányzati összefonódást sejt a háttérbenForrás: MTI/Kovács Attila

Új törvényt követeltek 

Kálmán-Pikó István aktivista elmondta: értékelésük szerint a Befektető-védelmi Alaptól (Beva) mindenkinek meg kell kapnia 6 millió forintig a kártalanítást, ám a Beva csak a fiktív kötvények után fizetett. Ez azt jelenti, hogy van, aki csak 2,8 millió forintot kapott 6 millió helyett. Ugyanakkor a Quaestor-törvény alapján 30 millió forintig járna a kártalanítás valamennyi ügyfélnek, függetlenül attól, hogy fiktív vagy valós az általa vásárolt kötvény – fűzte hozzá, jelezve: a kifizetés elhalasztását az AB előtt fekvő beadványokkal indokolták, holott ennek nem lenne halasztó hatálya. Kijelentette: az új helyzetben követelik a kártalanításról szóló új törvény mielőbbi megalkotását. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK