Meghosszabbított határzár a horvát-magyar szakaszon

Magyarbóly, határzár
Magyarbóly, 2015. szeptember 26. Az előkészítés alatt álló magyar-horvát határzár elemeként a Magyarbólyt és Pélmonostort összekötő magyar-horvát vasúti vonal lezárására szánt, acélkeretre szerelt pengésdróttal ellátott tehervagon áll a magyarbólyi vasútállomás közelében 2015. szeptember 26-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Újabb 30 nappal meghosszabbította a belügyminiszter a határzárat a magyar–horvát szakaszon. Az intézkedést – amely valamennyi személy, jármű és szállítmány számára korlátozást jelent – először október 17-től rendelte el a nemzetbiztonsági kabinet.
Vágólapra másolva!

A közbiztonság védelme érdekében a Magyarország és a Horvát Köztársaság közötti határszakaszon Magyarország államhatára nem léphető át - tartalmazza a Pintér Sándor belügyminiszter által aláírt rendelet, amely a korábbi, ugyanilyen tartalmú döntés 30 nappal történő meghosszabbítása.

Határzár egyik eleme Magyarbólynál Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A Magyar Közlöny keddi számából kiderül, hogy továbbra is lezárják a a Murakeresztúr–Kotor, a Gyékényes–Kapronca, valamint a Magyarbóly–Pélmonostor vasúti határátkelőhelyeket. A Gyékényes-Kapronca határátkelőhelyen eseti jelleggel át lehet haladni, ha "az államhatár rendjének védelmét nem veszélyezteti".

Egyoldalú döntés volt

Októberben, a határzárról szóló első döntés egyoldalú lépés volt Magyarország részéről. Magyarország pénteken

éjféltől teljesen lezárja a Horvátországgal szomszédos zöldhatárt, hogy így biztosítsa a schengeni határok védelmét

– ismertette akkor az Orbán Viktor vezetésével ülésezett nemzetbiztonsági kabinet döntését Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Az Európai Tanács ülésén csütörtökön nem született olyan döntés, amely biztosítaná a schengeni határok közös uniós erővel történő védelmét – ismertette az előzményeket Szijjártó Péter. A miniszter közölte, hogy ez lett volna pedig a lehető legjobb döntés.