Lázár János nem értette a kérdést

Lázár János sajtótájékoztatója
Lázár János
Vágólapra másolva!
A Miniszterelnökséget vezető miniszteren kifogott az a kérdés, amit fél tucat minisztertársa tudott értelmezni. Lázár János a "családi érdekeltség" kifejezést tágnak találta, így nem válaszolt arra az ellenzéki kérdésre, hogy 27 államtitkára és helyettes államtitkára érdekeltsége kapott-e állami vagy uniós támogatást. A BM egyik helyettes államtitkáráról már kiderült, hogy az utazási irodája kapott.
Vágólapra másolva!

Fél tucat miniszter gond nélkül tudta értelmezni Mesterházy Attila MSZP-s képviselő írásbeli kérdését, és válaszolt is arra, hogy államtitkárainak, illetve helyettes államtitkárainak érdekeltségei jutottak-e uniós vagy állami támogatáshoz. Lázár Jánoson azonban kifogott a kérdés.

Tudatosan tág, értelmezhetetlen

Írásbeli kérdései során ön minden állami vezető "érdekeltségeire” és "családi érdekeltségeire" vonatkozóan fogalmazott meg kérdéseket – válaszolta Lázár János az MSZP-s Mesterházy Attilának, majd a Miniszterelnökséget vezető miniszter erre a "pontatlanságra" hivatkozva tagadta meg, hogy válaszoljon az ellenzéki politikusnak. Ugyanezért nem válaszolt arra, hogy Semjén Zsolt tárca nélküli miniszter két helyettes államtitkára érintett-e támogatások kiutalásában.

Lázár János nem tudta jogilag értelmezni a szerinte túlságosan tág kérdést Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A szocialista politikus az összes minisztérium minden államtitkárát és helyettes államtitkárát végigkérdezte:

ők vagy közeli hozzátartozójuk érdekeltsége kapott-e vissza nem térítendő állami vagy uniós támogatást.

A legtöbben nem kaptak – derült ki a válaszokból, bár nem mindegyik tárca küldte még meg a tájékoztatást. Egyelőre Lázár János mellett a Belügyminisztérium, az erőforrástárca, a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda, a honvédelmi, a fejlesztési és a nemzetgazdasági tárca válaszolt. Adós még a válasszal az agrár, az igazságügyi és a külügyi tárca vezetője.

Eddig nyolcvanból egy érintett

Mint arról az Origo beszámolt, eddig egy minisztériumi felsővezetőről derült ki, hogy kapott támogatást. Az érdemben válaszoló hat tárca összesen 80 államtitkára és helyettes államtitkára közül egyedül a Belügyminisztérium önkormányzati helyettes államtitkárának családi vállalkozása jutott vissza nem térítendő állami támogatáshoz.

Mesterházy Attila kérdését hat miniszter megértette Forrás: Origo

Három alkalmazottja van annak az elsősorban lengyel úti célokra specializálódott utazási irodának, amely a nyár végéig egy éven át kapott munkahelymegtartó támogatást.

A Jó napot Krakkó Lengyel Utazások Irodája Kft. tavaly szeptember 1-jétől idén augusztus végéig kapott pénzt,

de azt nem árulták el, összesen mennyit.

A vállalkozás résztulajdonosa Farkasné dr. Gasparics Emese, a BM helyettes államtitkára. Az utazási irodát a helyettes államtitkár férje vezeti, és mindketten tulajdonosok a cégben. A harmadik tulajdonos egy magánszemély. A vállalkozás az utóbbi öt évben 49–88 millió forint közötti éves árbevételt ért el, adózott eredménye évi 200 ezer és 1,2 millió forint között volt.