Bezárják a zárt osztályt a Merényi Gusztáv Kórházban – tudta meg az Index. A pszichiátriát a folyamatos botrányok miatt kockázatosnak tartották tovább üzemeltetni. 

Ideiglenesen, előreláthatólag jövő tavaszig bezárják a Merényi Gusztáv kórház zárt osztályát – írta az Index.  Addig kicserélik a rácsokat, bekamerázzák a kórtermeket, kifestenek, törésbiztos fóliákat helyeznek az ablakokra, kicserélik a vizesblokkokat, megcsinálják a tetőt, akadálymentesítenek, és megoldják a betegek nemek szerinti elkülönítését.

A Merényi zárt osztályára hétfő óta nem vesznek fel új betegeketForrás: MTI/Róka László

A zárt osztályra hétfő óta nem vesznek fel új akut betegeket, a régieket pedig szétosztják a nyílt pszichiátria és az addiktológiai rehabilitáció között. A súlyosabb, továbbra is zárt osztályi kezelést igénylő embereknek pedig más kórházakban keresnek helyet.

Az ombudsman is kritizálta

A Merényit folyamatos botrányok rázták meg az elmúlt hónapokban. Nyáron az emberi jogi ombudsman jelentésében tragikus állapotokat tárt fel, akkor az osztály ideiglenes bezárását javasolta.

Október végén az Origo írta meg, hogy gyilkosság történt a pszichiátrián: egy kezelt ölte meg betegtársát. Két héttel később pedig egy másik beteg ugrott ki a kórház ablakán.