Felfüggesztettet kapott a volt honvédelmi miniszter

2015.11.19. 20:50

Juhász Ferenc volt szocialista honvédelmi miniszter két év börtönt kapott, Fapál Lászlót, a tárca egykori közigazgatási államtitkárát egy évre ítélték egy 2006-os ingatlanüggyel kapcsolatos hűtlen kezelés miatt. Egyiküknek sem kell börtönbe mennie, a büntetések végrehajtását mindkét esetben felfüggesztették. 

Juhász Ferencet két év, négy évre felfüggesztett szabadságvesztéssel és másfél millió forint pénzbüntetéssel sújtotta a bíróság, a bűnsegédként elkövetett hűtlen kezelés miatt elmarasztalt Fapál László pedig egy év, két év tíz hónapra felfüggesztett szabadságvesztést kapott. Fapál László ingatlanának 65 százalékos tulajdoni hányadára vagyonelkobzást is elrendel az ítélet.

Korábban mindkettőjüket felmentették.

A vád szerint Fapál László határozatlan időre bérbe vett, majd egy év elteltével, 2006 nyarán a leköszönő Juhász Ferenc honvédelmi miniszter egyedi döntése alapján 22 millió forintért megvásárolt egy 65 millió értékű, 147 négyzetméteres lakást, ezzel 43 millió forintos vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelést elkövetve.

Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszter és Fapál László volt közigazgatási államtitkár a Pesti Központi Kerületi Bíróságon, ahol korábban felmentették őket a hűtlen kezelés vádja alólFotó: Hajdú D. András - Origo

 Pesti Központi Kerületi Bíróság tavaly nem talált bizonyítékot vagyoni hátrány okozására és gondatlan eljárásra. Az ítélet szerint az ügyész helytelenül hivatkozott egy 1997-es kormányrendeletre, amely állami vezetőknél szabályoz bizonyos kérdéseket. Fapál ugyanis párhuzamosan állami vezetői és katonai tisztséget betöltött, így egy másik, 1994-es, katonákra vonatkozó honvédelmi minisztériumi rendelet alapján

jogosan vásárolhatta meg a lakást,

közölte akkor a bíró.

A most másodfokon ítélkező Fővárosi Törvényszék szerint viszont az elsőfokú ítélet téves. Az ítélet szerint hibás a Pesti Központi Kerületi Bíróság korábbi állítása, hogy a rendelet lehetőségeinek kihasználása nem a vádlottaknak, hanem a jogszabályalkotónak róható fel.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK