Áder: Bizakodhatunk

2015.11.22. 10:49

Több tényező is optimizmusra ad okot az ENSZ párizsi klímakonferenciája előtt Áder János köztársasági elnök értékelése szerint.

Az államfő a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában ezek egyikeként beszélt arról, hogy Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke és a Kínai Kommunista Párt központi bizottsága is a klímaváltozást nevezte a legfontosabb nemzetbiztonsági kihívásnak. A két legnagyobb szennyezőről beszélünk - hívta fel a figyelmet a köztársasági elnök, kitérve arra, hogy a két ország tavaly októberben megállapodást is kötött a klímaváltozás kedvezőtlen hatásainak visszaszorításáról.
Áder János biztatónak nevezte, hogy azok az - elsősorban olajipari - cégek, amelyek korábban Koppenhágában "megfúrták" a megállapodást, ma mellette vannak. Az, hogy a végrehajtást is ilyen lelkesen támogatják-e majd, az egy másik kérdés - tette hozzá, jelezve: így is jelentős különbség van a hozzáállásban.

Áder JánosForrás: MTI/Bruzák Noémi

A harmadik lényeges elemnek tartotta a köztársasági elnök, hogy a kiotói konferenciához képest sokkal több a résztvevő, s 156 ország már tudatta, milyen kibocsátás-csökkentést vállal. Ebből azt is lehet tudni, hogy milyen következményei lesznek, ha maradéktalanul végrehajtják azt - fűzte hozzá.
Áder János az Élő bolygónk című klímaváltozás elleni kampányában tapasztaltakról szólva azt mondta: az emberek pontosan tudják, miről van szó és az mennyiben érintheti személyes életüket, unokáik jövőjét. Problémaként jelölte meg, hogy az ipari forradalom óta alapvetően szén, olaj és gáz felhasználásával állítanak elő energiát, a fokozódó energiaigény miatt pedig duplájára nőtt az üvegházhatású gázok koncentrációja a légkörben. Ha ezen nem változtatunk, akkor lényegesen több árvíz, gyakoribb és nagyobb területű aszályok, nagyobb természeti katasztrófák lesznek - fogalmazott, a következmények közé sorolva továbbá a jégtakaró olvadását, az óceánok savasodását, az élelmiszertermelés feltételeinek romlását.