Még másfél év a gólyatábori erőszakolónak

2015.11.23. 10:38

Kilenc évre súlyosbították a fonyódi gólyatábori erőszak miatt eredetileg hét és fél évre ítélt férfi büntetését hétfőn. Mivel új bűncselekmény is előkerült, az ítélet nem jogerős.  

Első fokon hét és fél év börtönre ítélte a Fonyódi Járásbíróság azt a 39 éves budapesti férfit, akit az ELTE fonyódligeti gólyatáborában múlt év augusztusában elkövetett szexuális erőszakkal vádoltak. Ezt változtatták most kilenc évre, személyes adattal való visszaélés miatt. Mivel ez a bűncselekmény eddig nem szerepelt a vádiratban, az ítélet nem jogerős, az ítélőtábla mondja majd ki a végső szót - mondta az Origónak Vadócz Attila, a Kaposvári Törvényszék szóvivője.  

Az elsőfokú ítéletet ismerteti a bíróForrás: MTI/Varga György

A férfi fotósként dolgozott a gólyatáborban, ahol  augusztus 30-án, kora hajnalban megtámadott egy budapesti lányt.Fojtogatta, ököllel verte, megöléssel fenyegette, és megerőszakolta. A történtekről fotókat is készített, ezekkel akarta később zsarolni az áldozatát.

Nem ez volt az első ügye

A férfi 1996-ban Baján járt főiskolára, ahol megerőszakolhatta egyik évfolyamtársát. Ekkor kirúgták, és a lány is otthagyta a főiskolát. Nem tudni biztosat, de volt már ítélet a férfi ellen, kikövetkeztethető, hogy valószínűleg a bajai ügyben. Ráadásul az erőszakoló felkerült egy feketelistára, amelyet modellek és fotósok hoztak létre az erőszakosan viselkedők kiszűrésére.

Fegyelmik indultak

Az ELTE jogi karának gólyatáborában történtek miatt az egyetem rektora szeptemberben fegyelmi eljárásokat indított. Novemberben a fegyelmi bizottság döntése alapján két HÖK-ös vezetőt kicsaptak, három diákot megróttak, és egy évre felfüggesztettek, egy diákkal szemben pedig megszüntették az eljárást.

Az erőszakoló a bíróság előtt

Forrás: MTI/Varga György

Az ügy egyik következménye az lett, hogy a jövőben csak úgy rendezhető gólyatábor, ha annak programját részletes leírás mellett engedélyezi a rektori vezetés.

Az ombudsman is vizsgálódott

Az erőszak nyilvánosságra kerülése után az oktatási jogok biztosa, Aáry-Tamás Lajos azt vizsgálta, milyen szabályok vonatkoznak a felsőoktatási intézményekben a gólyatáborokra.

Aáry-Tamás Lajos is vizsgálódottFotó: Bielik István - Origo

A biztos arra jutott, hogy semmilyenek, egyetlen intézmény kivételével ugyanis sehol az országban nem szabályozzák ezeket a rendezvényeket.

Nem véletlenszerű eseménysor ez, nem egyedi esetekről beszélünk, hanem egyfajta rendszerhibáról - állapította meg az ombudsman, aki azt is mondta, hogy tisztázatlan a gólyák státusa is, hiszen a tábor idején ők még nem hallgatók, így a hallgatókra vonatkozó szabályok rájuk még nem érvényesek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK