Angela Merkel megpróbálja rákényszeríteni az akaratát az Európai Uniós tagállamokra a menekültügyben – mondta Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója a Szakítópróba - Mi lesz veled Európa című rendezvényen. Balázs Péter volt külügyminiszter és uniós biztos úgy véli, nem lehet a kötelező bevándorlási kvótákat a tagállamokra kényszeríteni, de valamilyen közös megoldásra szükség van. A vitában gyakorlatilag semmilyen kérdésben nem értettek egyet a felek.

Szerintem sem jó megoldás a kerítés, de nincs jobb – így látja Schmidt Mária. Németország szerinte olyan helyzetbe hozta a kontinenst, amire egyelőre nincs megoldás. Angela Merkel anélkül, hogy tanácskozott volna a többi uniós vezetővel, egyoldalúan olyan üzenetet küldött, hogy Berlin korlátozás nélkül befogadja az európai szabályokat be nem tartó migránsokat – mondta a Terror Háza vezetője. Amíg Németország nem fejezi be ezt a magatartását, addig a probléma nem fog megoldódni. 

Schmidt Mária történész, a budapesti Terror Háza Múzeum főigazgatója szerint nem lehet tudni, hová akar eljutni MerkelForrás: MTI/Rosta Tibor

Sokk

Balázs Péter szerint egy nem várt sokk a mostani népvándorlás Európa számára. Ezzel párhuzamosan történt egy szörnyű merénylet Európában, amiben sokan párhuzamot véltek fölfedezni a menekültáramlattal. A volt külügyminiszter szerint a kettő között nem feltétlenül kellene párhuzamot vonni, hanem önmagában kellene nézni az eseményeket.

A kerítés ronda, károsítja a természetet, pusztítja a vadállatokat és megsebzi az embereket. Ennél csak jobb megoldásokat tudnék mondani, mivel ettől egyetlen migránssal kevesebb sem fog érkezni Európába - mondta Balázs Péter, aki úgy látja, rendszerszintű kihívás ez Európának, amire ezen a szinten is kellene reagálni.

Egyedül nem megy

A volt uniós biztos szerint Németország egyedül nem tudja megoldani a problémát, ha az ország szétrobban azt egész Európa meg fogja érezni. Az egyetemi tanár szerint Angela Merkel egyensúlyt tart a mostani helyzetben az SPD és a CSU között, európai megoldásban gondolkozik. 

Balázs Péternek nem tetszik a kerítés, mert megsebzi az embereketForrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Kényszerítés

Schmidt Mária nem értetett egyet azzal a kijelentéssel, hogy Merkel európai megoldásban gondolkozik, szerinte a német kancellár megpróbálja rákényszeríteni az akaratát a többi uniós tagállamra. Mi nem egy olyan Európához csatlakoztunk, ahol a német kancellár a tagállamok akaratát figyelmen kívül hagyja – mondta a főigazgató.

Balázs Péter felidézte, hogy élt olyan városban ahol jelentős iszlám kisebbség volt, de semmilyen probléma nem volt a muszlimok integrációjával. A Németországban élő törökök mostanra inkább németté váltak – tette hozzá. Erősebbnek vélem az európai kultúrát, hogy be tudja fogadni az idegen kultúrából érkezőket, bízom az európai kultúra erejében – mondta a volt külügyminiszter.

Félmillió ember

Schmidt Mária szerint azok a tömegek, akik útnak indultak azt látják, hogy nincs készség a megállításukra. Európa a szétszakadtság állapotában van, amire jó példa Görögország, akiknek a németek nem mernek beszólni a korábbi események miatt. Úgy gondolják a közel-keleti emberek, hogy az I. világháborút követő békerendszerek után a nyugati hatalmak tönkrezúzták őket. A történész szerint ez is benne van a most látható terrorista akciókban.

Európa nem fogja tudni megvédeni magát, mert Angela Merkel még arra sem volt képes, hogy a párizsi terrortámadások után kimondja, van felső határa a befogadási képességnek – vélekedett a Terror Háza múzeum igazgatója. 

Lecserélés

Schmidt Mária szerint Orbán Viktor egyértelműen fogalmaz az európai keresztény kultúra megvédéséről. Ez EU vezetőinek víziója a jövőről viszont szembemegy ezzel. Ők egy multikulturális társadalmat szeretnének, Nyugat-Európa elitje le akarja cserélni a népet, hogy ő továbbra is uralmon maradhasson – mondta a Terror Háza vezetője.

Schmidt Mária szerint Nyugat-Európa elitje lecserélné a népetForrás: MTI/Mohai Balázs

Nem lehet senkit, semmire lecserélni – reagált az elhangzottakra Balázs Péter. Az unió vezetői a tagországok miniszterelnökei, az unió addig jó, amíg az első számú vezetők elmennek Brüsszelbe. Minden egyes kormányfő, minden egyes lépésével arra gondol, hogy otthon mit mondanak majd a politikájáról – vélekedett a volt külügyminiszter.

Mérgesek

Ha Merkel mögött nem állna a tagállamok többsége, akkor a feje tetejére állhatna, de nem tudna vezetni – tette hozzá. A többség nem arra megy, amerre a magyar kormány próbál manőverezni. Egyetlen állam sem teheti meg, hogy kötelező kvótákat kényszerít más tagállamokra.

Németország nevében beszélhet Merkel, de nekünk abba kellene belegondolni, mi lesz ennek a folytatása – mondta Balázs Péter. Jó lenne tudni, hová szeretne eljutni Merkel ezzel a politikával, mert nem lehet tudni, mi lesz ezzel a helyzettel a következő években – vágott vissza Schmidt Mária.

Németországban a nagykoalíció próbálja egyensúlyban tartani az országot. Lehet, hogy voltak rossz lépései Merkelnek, mivel a migránsok akkor, ha szabadjára engedik őket, akkor barátok, ha megállítják őket, akkor mérgesek. Ezen kell úrrá lenni a mostani helyzetben, mivel nagyon szűk az ösvény a biztonságunk és jólétünk fenntartása és a humanitárius megoldások között – mondta Balázs Péter.

Balázs Péter szerint a menekültválságra összeurópai megoldás kellForrás: MTI

Védelem

Schmidt Mária szerint az, ami Budapesten történt a Keleti-pályaudvarnál, próba volt. A teljes nyugati média-és politikai elit egyöntetűen állt a migránsok mellé. Ezzel Európa azt üzente, hogy a törvények csak az európai polgárokra vonatkoznak és nincsenek határok – véli a történész. Szerinte az uniós védelmi képesség megerősítése az elsőrendű cél a mostani helyzetben.