Három évre eltiltották Geréb Ágnest

Budapest, 2015. november 25. Geréb Ágnes szülésznő várakozik a folyosón az ellene foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés bűntette miatt indított büntetőper tárgyalása előtt a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróságon 2015. november 25-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Egy év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság első fokon az otthon szülés magyarországi úttörőjeként ismert Geréb Ágnest szerdán, és három évre eltiltotta a szülész-nőgyógyászi foglalkozástól.
Vágólapra másolva!

A II. és III. kerületi bíróság háromrendbeli, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetésben, kuruzslásban és felbujtóként elkövetett közokirat-hamisításban találta bűnösnek Geréb Ágnest.

A bíróság bűnösnek mondta ki Geréb Ágnest Forrás: MTI/Kovács Tamás

Megállapította: Geréb Ágnes annak ellenére végezte nők terhesgondozását, értékelte leleteiket és javasolta számukra az otthon szülést, hogy egy korábbi büntetése miatt akkor

el volt tiltva a szülész-nőgyógyászi tevékenységtől,

ezzel pedig elkövette a kuruzslást.

A bíróság bűnösnek mondta ki Geréb Ágnest abban is, hogy három, általa vezetett otthon szülésnél megszegte foglalkozása szabályait.

Nem küldte kórházba az anyát

Az első, 2009. szeptemberi esetben a 38 éves, otthon szülő nőnél Geréb Ágnes először tiszta, majd zavaros magzatvizet észlelt, ekkor a nőt kórházba vitték, ahol az asszony megszülte gyermekét.

A gyermek azonban a lenyelt, magzatszurokkal szennyezett magzatvíztől megfulladt.

A bíróság megállapította: a nő többszörösen veszélyeztetett volt, részben az életkora miatt, részben pedig azért, mert már túlhordta gyermekét, ennek ellenére Geréb nem irányította a nőt azonnal kórházba.

A másik, 2010. júniusi otthon szülésnél a gyermek megszületett, azonban a bíróság szerint Geréb Ágnes nem gondoskodott a gyermek száj- és orrüregének kitisztításáról, ezzel megszegte foglalkozása szabályait és veszélyeztette a gyermek életét.

Tagadta bűnösségét

A harmadik, 2010. augusztusi esetben pedig Geréb Ágnes annak ellenére elvállalta a szülés levezetését, hogy az anya ugyancsak veszélyeztetett volt - részben vérképzési rendellenessége miatt, részben pedig mert várható volt, hogy az átlagosnál nagyobb súlyú gyermek fog születni.

Az újszülöttet a mentőknek kellett újraéleszteniük.

A bíróság ebben az esetben is megállapította, hogy Geréb Ágnes megszegte foglalkozása szabályait, amikor nem küldte kórházba a szülő nőt, és ezzel közvetlen életveszélynek tette ki az anyát és gyermekét.

A bíróság szerint Geréb Ágnes közokirat-hamisítást követett el, amikor rávett egy párt, hogy az anyakönyvi kivonat kiállításánál mondják azt, hogy a gyermekük nem a XII. kerületi születésházban, hanem a III. kerületi otthonukban született.

Geréb Ágnes a 2012 decemberében kezdődött büntetőper alatt mindvégig következetesen tagadta bűnösségét.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

Áder kegyelmet adhat

Geréb Ágnest 2010. október 5-én egy szülési komplikáció során vette őrizetbe a rendőrség, majd előzetes letartóztatásba, később pedig házi őrizetbe került.

Geréb Ágnes ellen az elmúlt években több büntetőeljárás is indult foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt. 2007 októberében a bíróság jogerős ítéletben három évre eltiltotta a szülész-nőgyógyászi tevékenységtől.

2012 februárjában jogerősen két év letöltendő fogházbüntetésre ítélték, és tíz évre eltiltották hivatása gyakorlásától, de ebben az ügyben idén márciusban perújítást rendelt el a Fővárosi Ítélőtábla.

Geréb Ágnes 2012-ben a köztársasági elnökhöz fordult kegyelemért.

Áder János államfő októberben úgy döntött, hogy csak a folyamatban lévő büntetőügy jogerős bírósági lezárása után határoz arról, hogy kegyelmet ad, vagy Geréb Ágnesnek le kell töltenie a büntetését.