Az RTL nyílt levelet küldött Kövér Lászlónak

Kövér László Kétpó, 2015. június 7.
Kövér László, az Országgyűlés elnöke beszédet mond a Történelmi Magyarország Emlékpark avatóünnepségén Kétpón 2015. június 7-én. Előtérben a Szent Korona másolata.
MTI Fotó: Mészáros János
Kétpó, 2015. június 7. Kövér László, az Országgyűlés elnöke beszédet mond a Történelmi Magyarország Emlékpark avatóünnepségén Kétpón 2015. június 7-én. Előtérben a Szent Korona másolata. MTI Fotó: Mészáros János
Vágólapra másolva!
Az RTL Klub hírigazgatója, Kotroczó Róbert levélben kérte Kövér Lászlót, hogy oldja fel az RTL Híradó minden munkatársát érintő szankciót. Az RTL hírszerkesztőségét a múlt csütörtökön tiltották ki a Parlamentből és a Képviselői Irodaházból, miután felvételeket közöltek arról, hogy az RTL Híradó stábját nem engedték be Orbán Viktor és a NATO-főtitkár sajtónyilatkozatára.
Vágólapra másolva!

Kotroczó Róbert, az RTL hírigazgatója nyílt levélben arra kéri Kövér Lászlót, a Parlament házelnökét, hogy oldja fel a kitiltásukat az Országházból.

Kitiltás

Amint arról az Origo is beszámolt, Kövér a múlt hét csütörtökön kitiltotta az RTL újságíróit a Parlamentből, mivel álláspontja szerint a NATO-főtitkár és Orbán Viktor közös sajtónyilatkozatán a stáb megszegte a Parlament újságírókat kontrolláló szabályait. Kövér azt írta, hogy az állapot mindaddig fennmarad, ameddig az RTL „nem vállal garanciát” arra, hogy ez még egyszer nem fordul elő.

Akkor Havasi Bertalan miniszterelnöki sajtós azzal indokolta a döntést, hogy az eseményen sajtónyilatkozatot tettek a felek,

újságírók nem is kérdezhettek.

Az eseményre egyébként nem minden médiát hívtak meg, az RTL stábját pedig be sem engedték a sajtóeseményre.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke kitiltotta az RTL Klub munkatársait a Parlamentből Forrás: MTI/Mészáros János

Szabályok

Kotroczó, az RTL hírigazgatója azzal érvel, hogy kollégái minden szabályt betartva, alaposan, senkit meg nem sértve jártak el, mivel a nyilvánosságot kívánták tájékoztatni az Országházban tartott jelentős, közügynek számító nemzetközi eseményről, és rendelkeztek az Országgyűlés hivatalos, állandó belépést garantáló sajtóengedélyével,

ezért nem értették, hogy miért nem engedik be őket egy sajtónyilvános eseményre,

ráadásul a NATO nem is kérte, hogy csak bizonyos médiumok vehessenek részt a tájékoztatón.

Kotroczó megjegyzi azt is, hogy csak később találták meg a NATO holnapján, hogy az esemény press statement, vagyis sajtónyilatkozat lesz, de a kormányzati sajtótól semmilyen elfogadható indokot nem kaptak arra, hogy miért ne lehetnének jelen. Az esetet rögzítette az RTL, a felvételeket meg azért voltak kénytelenek közölni Kotroczó szerint, mert a sajtófőnöktől jövő üzenet az volt, hogy ha nem közlik a felvételt, úgy nem veszik el az újságíró kolléga belépőjét.

Nem volt értesítés

Kotroczó nehezményezi, hogy a sajtófőnök a levelében azt írta, hogy az RTL többször is megsértette korábban az országházi sajtótudósítást rendjét, ám ezekről az Országgyűlés sajtóosztálya semmilyen értesítést nem küldött, neki több ilyen esetről nincsen tudomása. Egy volt, amikor az egyik RTL-es kollégája a miniszterelnököt kérdezte. Akkor sem értesítették a kollégájukat a kitiltásról, csak őt, de a három hónapos büntetési periódus letelt.

A hírigazgató azt kéri a házelnöktől, hogy ha szakmai vagy etikai kérdés merül fel a kollégáik működésével kapcsolatban, úgy a jövőben Kövér hatalmazza fel a sajtófőnököt az RTL-lel való egyeztetésre, hogy álláspontjukat még a kitiltás előtt előadhassák, nézőpontjukat ismertethessék. Továbbá arra szólítja fel Kövért, hogy a kitiltási szankciót azonnal oldja fel.

Az RTL Klub hírigazgatója a szankciók feloldását kéri Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Feljelentés

A Párbeszéd Magyarországért (PM) társelnöke hivatali visszaélés gyanúja miatt büntetőfeljelentést tesz a Fővárosi Főügyészségen ismeretlen tettes ellen, miután Kövér László házelnök határozatlan időre kitiltotta az Országházból az RTL Klubot – közölte Szabó Tímea, a PM társelnöke.