Nincs kapcsolata terrorszervezetekkel, bűnözői csoportokkal, és nem kell attól tartani, hogy újabb bűncselekményt követne el – ezért utasította el a TEK által a hétvégén elfogott férfi előzetes letartóztatását a bíróság.

Nincs arra semmilyen adat, hogy a Terrorelhárítási Központ (TEK) által a hétvégén elfogott egyik férfi bármilyen kapcsolatban állna szervezett bűnözői csoportokkal, terrorszervezetekkel – írta közleményében a Fővárosi Törvényszék. 

S. Rolandot a hétvégén kapcsolta le a TEKForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A hétvégi TEK-akció után négy ember ellen indult eljárás, de az ügyészség csak az egyikük előzetes letartóztatását indítványozta. Ahogy szerdán délután az Origó megírta, a bíróság ezt is elutasította, az ügyészség pedig megerősítette, hogy fellebbez a döntés ellen. 

A TEK bombagyárról beszélt

A TEK kedden arról számolt be, hogy a két hétvégi akcióban összesen hat embert fogtak el. Vasárnap négy embert egy Budapest felé tartó autóban, náluk később házkutatást is tartottak, és Hajdu János, a TEK igazgatója úgy fogalmazott, hogy valóságos bombalabort találtak. Egy másik akcióban egy gépjárművet igazoltattak, amelynek csomagtartójában éles lőszereket, tárakat, hangtompítókat találtak. 

Ez utóbbi ügy miatt indítványozta a XI. és XXII. Kerületi Ügyészség S. Roland előzetes letartóztatását, mert úgy látták, hogy ha szabadlábon hagynák, akkor meghiúsítaná, megnehezítené vagy veszélyeztetné a bizonyítást,  illetve újabb bűncselekményt követne el. 

Szerdán azonban a Fővárosi Törvényszék ezt elutasította, mert az előzetes letartóztatás ügyész által hivatkozott különös okait nem látták megállapíthatónak. Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ülésén az is kiderült, hogy a hétvégi akcióban nem dzsihádistákat fogtak el.

Fémkeresővel találták

A törvényszék közleményéből kiderül, hogy az édesanyjával és nevelőapjával élő, a második világháború iránt hobbiszinten érdeklődő S. Roland a különböző gránátokat két felvidéki barátjával egy Veszprém melletti erdőben találta egy fémkeresővel. 

A bíróság indokolásában azt írta, hogy nincs semmilyen adat arra, hogy a férfi kapcsolatban állna szervezett bűnözői csoportokkal, terrorszervezetekkel,  vagy hogy megszerzett tudását és vegyi anyagait a közrend vagy személyek élete ellen kívánta volna fordítani. 

A bíróság szerint arra sincs semmilyen adat, hogy S. Rolandnak szélsőséges nézetei vagy a két felvidéki társán kívül bármilyen külföldi kapcsolatai lennének. 

A bíróság kiemelte azt is, hogy a gyanúsított büntetlen előéletű,  és mivel valamennyi felszerelését lefoglalták, a bíróság álláspontja szerint nem kell attól tartani, hogy újabb, hasonló jellegű bűncselekményt követne el.