A Terrorelhárítási Központ (TEK) tette a dolgát, megakadályozott egy bűncselekményt, a kérdés pedig nem az, hogy ki profi vagy ki amatőr, hanem az, hogy ki az, aki bűncselekményre készül – mondta Németh Szilárd, a nemzetbiztonsági bizottság fideszes alelnöke csütörtökön az MTI-nek a TEK hétvégi akciójával kapcsolatban.

A nemzetbiztonsági bizottság szerdai ülésén megtárgyalták a Terrorelhárítási Központ (TEK) hétvégi akcióját. A testület meggyőző tényekkel alátámasztott tájékoztatást kapott a TEK-től és a Belügyminisztériumtól – mondta Németh Szilárd, a nemzetbiztonsági bizottság fideszes elnöke, aki egyben a Fidesz rezsicsökkentésért felelős munkacsoportjának elnöke is. 

Azt is mondta, hogy a bizottsági tagok között teljes egyetértés volt az ügyben: 

mindenki gratulált, és köszönetét fejezte ki a TEK-nek. 

"Mindenki előtt világos volt, hogy amire létrehozták a TEK-et, abban járt el" – fogalmazott a politikus. Szerinte a terrorelhárítási egység rendőrei olyan embereket kaptak el, akiknél automata gépfegyver és robbanóanyag volt. Magyarországon pedig nem lehet engedély nélkül fegyvereket és robbanóanyagot tartani. A TEK egy bűncselekményt akadályozott meg az elfogással – emelte ki Németh Szilárd. 

A kormánypárti politikus úgy fogalmazott: nem az a kérdés, hogy ki profi, ki amatőr, hanem az, hogy ki az, aki bűncselekményre készül, és ki az, aki fegyvereket és robbanóanyagot gyűjt. 

A Terrorelhárítási Központ (TEK) rendőrei kiképzésenForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az MTI szerint hozzáfűzte azt is, hogy a világban teljesen új típusú terrorizmus alakult ki, és 

nem mindig a profin kiképzetteket vetik be. 

A párizsi merényletek után a magyar közvéleménynek joga van tudni, mi történt az elmúlt napokban a Terrorelhárítási Központ (TEK) által elfogott személyekkel kapcsolatban, és mi az oka a sajtóban megjelent súlyos ellentmondásoknak – írta korábban közleményben az MSZP. 

A TEK hétvégi akciója után négy ember ellen indult eljárás, az ügyészség azonban csak egyiküket küldte volna előzetes letartóztatásba. 

A bíróság azonban ezt is elutasította, mert úgy látták, hogy semmilyen adat nem utal arra, hogy a férfinak kapcsolata lenne bármilyen terrorszervezettel, illetve, hogy a tőle lefoglalt anyagokat, megszerzett tudását és vegyi anyagait a közrend vagy személyek élete ellen kívánta volna fordítani. 

Az esetről külföldön is beszámoltak, a BBC például azt írta, hogy a TEK kinevettette magát