Bezárná az illegális muszlim imahelyeket az olasz kormány

német muszlimok
Members of the Turkish Muslim community in Stuttgart, southwestern Germany take part in the traditional Friday Prayer on September 19, 2014 as part of the nationwide event "Muslims against hatred and injustice" organized by the Muslims coordination council in Germany. AFP PHOTO / DPA/ SEBASTIAN KAHNERT GERMANY OUT
Vágólapra másolva!
Az olasz kormány azt tervezi, hogy bezáratja az illegálisan működő muszlim imahelyeket a terrorizmus elleni intézkedések keretén belül - közölte pénteken Angelino Alfano olasz belügyminiszter.
Vágólapra másolva!

"Olaszországban négy mecset és több mint 800 muszlim imahely van. Be fogjuk záratni az illegális és engedély nélküli imahelyeket, nem azért, hogy megakadályozzuk a vallásgyakorlást, hanem hogy ez rendezett hátterű helyeken történhessen" - fogalmazott a belügyminiszter a dél-olaszországi Lecce városában egy rendezvényen, amelyen a terrorizmusról és "a garázsok iszlámjáról", más szóval a titkos, bejelentetlen muszlim imahelyek társadalmi hatásáról volt szó.

Az ilyen illegális imahelyek egy része szándékosan azért nem folyamodik hivatalos engedélyért, mert titokban akar működni. Egy másik részük esetében azonban a szükség szüli az illegalitást, mivel

az engedélyeztetés általában nem problémamentes, gyakran a helyi hatóságok ellenkezése miatt.

Angelino Alfano a leccei rendezvényen a terrorizmus veszélyéről szólva azt is elmondta, hogy a világon nincs kockázatmentes hely, "ahogy azt a 2001 óta eltelt időszak drámai kronológiája is bizonyítja". Csak a megelőzés jelenthet megoldást, és "eddig a hírszerzési munkánk és a megelőzés működött" - mondta az olasz belügyminiszter.

Muszlim közösség Stuttgartban Forrás: AFP/Sebastian Kahnert

Olaszországot és különösképpen Rómát - mint a katolikus egyház központját - gyakran fenyegeti terrortámadással propagandaanyagaiban az Iszlám Állam közel-keleti dzsihádista szervezet, amely a november 13-i, 130 halálos áldozatot szedő párizsi merényleteket is magára vállalta. A közelmúltban az Egyesült Államok is arra figyelmeztette Rómát, hogy szélsőségesek támadásokra készülhetnek olasz területen.