Minden felsőoktatási dolgozónak összesen 42 milliárd forinttal kellene megemelnie a bérét - ismertette az MSZP javaslatát Hiller István. 

Az MSZP 2016. szeptember 1-jétől 40-42 milliárd forinttal emelné meg a felsőoktatásban dolgozók bérét – mondta az Origo kérdésre Hiller István. Meg kell hallgatni a felsőoktatási szakmai szervezetek véleményét a tervezett intézkedésekről, így a szocialisták a béremelést az ő véleményük alapján hajtanák végre.  

Hiller István szerint 42 milliárdot kell fordítani béremelésreFotó: M.Schmidt János – Origo

A szocialista oktatáspolitikus szerint már kiderült, hogy a kormányzati béremelés ötlete a felsőoktatásban dolgozók számára sem jó, amit több száz dolgozó tiltakozása is jól mutat. A béremelésnek minden dolgozóra ki kell terjednie, és nem szabad bérfeszültséget létrehozni a felsőoktatásban.

Hiller István elmondta, a kormányzati tervek szerint egy ösztöndíjas akár többet kereshet majd, mint egy tanársegéd, miközben az egyetemi szférában a legmagasabb szinten lévő semmilyen emelésre nem számíthatnak. A politikus a béremelések forrását a jövő évi költségvetési tartalékban jelölte meg.