Nincs elég nagy terem ennyi vádlottnak

Kun Tamás ÉPÜLET fegyőr FOTÓ ÁLTALÁNOS SZEMÉLY tárgyalás tárgyalóterem vádlott ÉPÜLET fegyőr FOTÓ ÁLTALÁNOS SZEMÉLY tárgyalás tárgyalóterem vádlott Budapest, 2013. április 25.
A csepeli kettős gyilkosság elsőrendű vádlottja, Kun Tamás (háttal, k) az ítéle
Budapest, 2013. április 25. A csepeli kettős gyilkosság elsőrendű vádlottja, Kun Tamás (háttal, k) az ítéletet indoklását hallgatja a Fővárosi Ítélőtáblán, a Kúria dísztermében 2013. április 25-én. Az elsőrendű vádlottat tényleges életfogytiglan tartó szabadságvesztésre, a másodrendű vádlottat szintén életfogytiglanra ítélte a bíróság előre kitervelt, aljas indokból elkövetett emberölésért. A Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskolában az intézmény igazgatóját és helyettesét 2009. január 7-én ölték meg az elítéltek. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
Jövő év elején kezdődhet meg a tárgyalása Egerben annak a munkaerő-kölcsönzős, cégtemetős bűnszervezetnek, amelynek 132 tagja kerül a vádlottak padjára. Feltéve, ha lesz elég hely, gondot okoz ugyanis, hogy nincs a bíróságon akkora helyiség, ahol a tárgyalásokat meg tudnák tartani.
Vágólapra másolva!

Többrendbeli, bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett költségvetési csalással, közokirat-hamisítással, hamis magánokirat felhasználásával, pénzmosással és bűnszervezetben való részvétellel vádolja az ügyészség annak a munkaerő-kölcsönzős bandának a tagjait, akik 2009 és 2013 között budapesti és egri központtal működtek – írja a Heol.hu.

Az ügy tárgyalása jövőre kezdődhet meg. A csoport alapvetően kétféle tevékenységet végzett. Eleinte egy cégtemetőt működtettek, sorra buktattak be egyébként tényleges tevékenységet végző cégeket. Helyükre nyomban új társaságok léptek, amelyek szintén rövid időn belül eltűntek. Az irányítók kezén mintegy félezer cég ment át.

Ilyen egy nem zsúfolt tárgyalóterem Forrás: MTI/Marjai János

A társaság másik tevékenysége illegális munkaerő-kölcsönzés volt. Ezt pénzmosásra használták: olyan tevékenységeket kerestek, amelyek sok munkaerőt igényelnek, így például őrző-védő, takarító-, fuvarozócégeket. A munkavállalókat kiszervezték a munkaerő-kölcsönző cégekbe, de a járulékokat nem fizették a dolgozók után.

Az ügyben 797 oldalas vádirat született. Az Egri Törvényszék tájékoztatása szerint a bíróság munkáját a példa nélküli terjedelmű vádiraton kívül nehezíti és időben is elhúzza, hogy nincs akkora helyiség, ahol a tárgyalásokat meg tudnák tartani. A kiemelt jelentőségű büntetőügyben a 132 vádlott védelmét 99 védő látja el.