A zsidó állam állhat a párizsi merénylet mögött – fejtegette egy testületi ülésen Huszár Gábor, Szentgotthárd fideszes polgármestere. A kijelentés a Fidesz szerint egyszerű magánvélemény, a kormány pedig Huszár helyett inkább az EU felelőtlen bevándorláspolitikájával foglalkozna.

"...Annyit tőlem mindenki fogadjon el, hogy az, ami Párizsban történt, az egyértelmű bizonyítéka annak, hogy bizonyos üzleti körök, és én itt kimondom, aminek a hátterében nagy valószínűséggel akár a zsidó állam is állhat- mondta a szentgotthárdi polgármester egy november 16-i testületi ülésen, utalva a három nappal korábban történt, 130 ember életét követelő párizsi terrortámadásokra.

Bejárta a sajtót

A hanganyagot csak két héttel később hozta nyilvánosságra a Nyugat.hu, és azóta bejárta az országos sajtót.

Az izraeli nagykövetség a leghatározottabban elítélte Huszár Gábor szavait.

Sokkolta Európát a párizsi merényletsorozat, Huszár Gábor Izraelt sejtette a támadások mögöttForrás: AFP/Bertrand Guay

Mint írták, a polgármester összekeveri az elkövetőket az áldozatokkal, vagyis a számtalan terrortámadásnak kitett zsidó állammal.

Majd később megmondja

Megkérdeztük a fideszes polgármestert, most is fenntartja-e korábbi álláspontját. Huszár nem akart válaszolni, titkárnőjével üzente, hogy hamarosan sajtótájékoztatót tart a témában. Később mégis nyilatkozott. Akkor már azt mondta, szerencsétlenül fogalmazott, és elnézést kér mindenkitől.

Az ő dolga

Nem sokkal volt közlékenyebb a Fidesz sem, nyilatkozatukban viszont nyoma sincs neheztelésnek:

polgármester úr saját magánvéleményét fogalmazta meg

- írta a párt sajtóosztálya, bár hozzátették, hogy a párt a terrorizmus minden formáját elutasítja.

Az a felelőtlen EU

A Kormányzati Tájékoztató Központ pedig valami egészen másra válaszolt, amikor Huszár kijelentéséről, Izrael gyanúsításáról érdeklődtünk.

Huszár Gábor, 2015. május 6-án. Itt még egy kiállítás képeit mutatja beForrás: MTI/Varga György

"A magyar kormány álláspontja az, hogy az ellenőrizetlen bevándorlásért nem más országok, hanem az Európai Unió felelőtlen bevándorláspolitikája és az embercsempészek viselik a felelősséget" - írta a KTK.

Jól jön az együttműködés

Az LMP Vas megyei szervezete lemondásra szólította fel a szentgotthárdi polgármestert kijelentései miatt. Már csak azért is, mert Huszár Gábor a testületi ülés előtt bizottsági tárgyaláson arról győzködte a képviselőket, hogy szavazzák meg: szükség esetén menekülttábor épülhessen a településen.

Huszár azzal érvelt, hogy a kormánytól nagy támogatásra számíthat a város, ha együttműködőek lesznek.