Rendőr zavarta el a focizókat a II. kerületben

Itt pattog hangosan a labda
Itt pattog hangosan a labda
Vágólapra másolva!
Mi a fontosabb? Az ingyenes sportolási lehetőség, vagy a környék nyugalma? Korlátozhatja-e a harmadik kerület egy második kerületi pálya nyitvatartását? Hogyan lehet egy sportpályának téli és nyári időszámítása, és mi történik a palánkok alatt éjszaka? Szex, drog, foci a II. kerületben.
Vágólapra másolva!

A szokásosnál dühödtebb hely volt a múlt héten azoknak a Facebook-fala, akiknek vannak ismerősei a második kerületben. Sokan megosztották a Világszám cikkét: eszerint a második kerületben egy nyilvános sportpályát lakattal zárnak le délutánonként, mert a labda pattogása zavarta az egyik szomszédot. Aki a portál szerint történetesen önkormányzati képviselő.

Fiatalok és idősebbek is idejártak

A pályát csak „Széchenyi utcai pályának” hívják a környékbeliek, pedig igazából a Nagyrét utca és az Ördögárok utca sarkán fekszik. Beton fedi, egy kézilabda- és egy kosárpálya van benne, körülötte magas kerítés.

A pálya a kerületi önkormányzat tulajdonában van,

ide járnak napközben az út túloldalán levő általános iskola diákjai sportolni, délutánonként viszont a környékbeliek vették birtokba. A kerítéssel körbevett pálya emberemlékezet óta nyitva állt.

Ezentúl még csendesebb lesz a környék Forrás: Origo

„Mivel a használata ingyenes, sokan jártak ide focizni, főleg fiatalok, de én például 53 éves vagyok” - mondta az egyik férfi, aki rendszeres látogatója a pályának. „Régebben a pálya mellett lakó fiatalember is lejárt focizni. Ám a focisták szerint megromlott az illető viszonya a feleségével, mert a hölgyet zavarta a labdarúgók zajongása” - írta cikkében a Világszám.

Tettre kész parkolóőrök

„Kicsiben kezdődött a dolog” - mesélte a hobbifocista. A szomszéd nem adta vissza a labdát, amikor a kertjébe repült. Utána azt vették észre, hogy a parkolóőrök majdnem minden esetben megjelentek a délutáni játékok ideje alatt, és a férfi szerint a megszokottnál is nagyobb alapossággal vizsgálták meg, hogy mindenki szabályosan parkol-e.

Tilos a játék

Majd egyik hétvégén délután 4-kor már városrendészek jöttek, hogy elzavarják a focizókat. A sportos környékbeliek nem fogadtak szót, az önkormányzat sajtófőnöke, Balaton Balázs szerint minősíthetetlen hangnemben, trágár szavakkal zavarták el a városrendészt.

Ezután jöttek a rendőrök,

velük már nem ellenkeztek.

Hétvégi portás

Hogy a focizni visszatérni akarók játékát megakadályozzák, lakatot vásároltak az önkormányzatnál, és ettől kezdve minden hétvégén délután négykor bezárták a pályát. Mivel erre nem volt ember, ezért

kötelezték az iskolát, hogy hétvégén is alkalmazzon portást.

A pálya használatát nem tiltották meg, csak bizonyos időszakokban kerül fel a lakat a kapujára. Balaton Balázs szerint az sem igaz, hogy a feljelentő az önkormányzatnál dolgozik. A hobbifocisták azt állítják, hogy ezt a kiérkező városrendész mondta nekik, amikor először el akarta zavarni őket.

Bemászkáltak a kertbe

„Három és fél éve élünk itt. Előtte többször, több napszakban is megnéztük, de akkor nem tűnt problémásnak a pálya szomszédsága” - mondta a feljelentő. Eleinte nem is volt sok gond. A család nyáron költözött be, a pályát viszont ősszel és a rákövetkező tavasszal felújították. Ezek után szaporodtak meg a bajok. A délutáni focizókkal az volt a fő gondjuk, hogy önkényesen átmásztak a kerítésükön a labda után, ha átrepült.

„Sokszor megkértük őket, hogy ne másszanak be, hanem csöngessenek, és én majd visszaadom a labdát” - mondta a férfi felesége. Ez persze nem ment mindig azonnal, mert a hölgy két kisgyerekkel volt otthon, nem mindig tudta egyből otthagyni őket, mert pl. szoptatta az egyiket. Ilyenkor kiszólt az ablakon, hogy egy kis türelmet kér.

„Képzelje el, milyen érzés otthon lenni két kisgyerekkel, kinézni az ablakon, és azt látni, hogy

Persze emellett zavaró volt a labda pattogása is a betonon, és a játékkal járó folyamatos kiabálás, anyázás is. „Gyakran felébresztették a gyerekeket.”

Tűk és óvszerek

A kerületben a közhangulat a Facebookon és az utcán is érezhetően az önkormányzat ellen fordult, pedig Balaton Balázs szerint nekik semmi közük hozzá. A szomszéd ugyanis magánemberként tett feljelentést a zajártalom miatt, pont a pályát birtokló önkormányzat ellen. Ilyenkor az önkormányzat érintettként nem intézkedhet. Az eljárást a harmadik kerületi hatóság folytatta le (őket jelölte ki rá a fővárosi kormányhivatal).

A pálya zaját július 31-én mérte meg egy hivatalos zajszakértő márciusban és áprilisban. Kilenc decibellel haladta meg a nappal 50-es, éjjel pedig 40-es határértéket. Ezért rendelték el, hogy a pályát sötétedés után zárni kell.

Itt pattog hangosan a labda Forrás: Origo

A pálya nyitvatartására van egy nyári és egy téli órarend. „Télen” (október 15. és március 14. között) délután 4-ig lehet használni, „nyáron” (március 15. és október 14. között) pedig este 8-ig. Magyarán

az év egyik felében már délután fülsértő a zajártalom, a másikban viszont csak este válik azzá.

Ezt egyébként már a II. kerület találta ki, az "intézkedési terv" kidolgozása ugyanis már az ő feladatuk - írták Óbudáról a megkeresésünkre. "Hatóságunk a megküldött tervet még vizsgálja, azt nem fogadta még el, így bármilyen nyitvatartási korlátozás csak önkéntes intézkedés az üzemeltető részéről."

„Azért azt nem árt tudni, hogy a pálya nincs kivilágítva, sötétedés után tehát nem lehet játszani rajta” - mondta Balaton Balázs. Ez logikus magyarázat lehet a téli 16, és a nyári 20 órakor történő zárásra. Este ugyanis nem ritka, hogy italozó, dohányzó, drogozó fiatalok szállták meg a pályát, előfordultak vandálkodások, nemegyszer találtak ott óvszert vagy tűt reggelente. Az egyik környékbeli boltos finomabban fogalmazott. „Igen, jártak ide fiatalok italozni, de csak néha volt gond velük. De tény, hogy voltak köztük huligánok.”

Mindenki volt mindenkivel

A pálya mellett lakó házaspár szerint a fiatalok rendszeresen tartottak „bulikat” a palánkok alatt. Italoztak, zenét bömböltettek, sőt előfordult, hogy egy motorbiciklit bőgettek. „Nyáron, amikor 30 fok volt, nem csukhattuk be az ablakokat. Volt, hogy éjfélkor kellett kimennem szólni, hogy hagyják abba az üvegezést. Addigra már, úgy hallottam, hogy mindenki volt mindenkivel" - emeli erkölcsi kérdéssé a sportpálya ügyét.

Tudta, hová költözik

A feljelentés viszont nem az állítólagos vandálok miatt született.

A szomszédot a sportolás zaja zavarta, amiatt tette meg a feljelentést

- mondta Balaton Balázs, aki szerint az önkormányzat nem tud kitérni a határozat betartása elől, amelyet nem ők hoztak.

A focizni vágyók nem hagyják annyiban a dolgot, szerintük ugyanis korai a délután négyes zárás. Aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy egy lakó érdeke ne írja felül a többségét.

- mondta a hobbifocista férfi, aki szerint a házaspárnak tudnia kellett volna, hova költözik, és hogy ez mivel jár. Érdekes módon az önkormányzat is eleinte ezzel az indokkal rázta le a panaszokkal előálló párt.

Nyugodtabb éjszakák

„Mi három dolgot akartunk elérni. Az egyik, hogy legyen egy házirend, a másik, hogy a pályát estére zárják be, a harmadik pedig, hogy valami technológiai fejlesztéssel tegyék a pályát kevésbé zajossá, például más borítással, vagy egy fallal - mondja végül a zajtól szenvedő házaspár. A házirendet hirdető tábla amúgy kikerült, de amikor már harmadszor lopták el, vagy dobták be a házaspár kertjébe, nem tették ki újra. A pálya most már zárva van éjszakánként, a csendesítő technológiai fejlesztés viszont még várat magára.

"Nem igaz a hír, hogy bármelyikünk is az önkormányzatnál dolgozik, és nincs is kapcsolatunk a közigazgatással" - állítják, és az sem igaz, hogy megromlott volna a házasságuk, sőt a döntést ketten hozták meg. A házaspár szerint az éjszakák most nyugodtabbak, bár a kapuról a lakatot már háromszor levágták.