Másfél milliárd az ügyészek jutalmára

Polt Péter
Budapest, 2014. szeptember 7. Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Polt Péter legfőbb ügyész a labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőjében játszott Magyarország - Észak-Írország mérkőzésen a budapesti Groupama Arénában 2014. szeptember 7-én. MTI Fotó: Beliczay László
Vágólapra másolva!
Csaknem egy teljes havi fizetésüket megkapták év végi jutalomként az ügyészek és ügyészségi dolgozók – derült ki abból az összesítésből, amelyet a Legfőbb Ügyészség küldött az Origónak. A fellebbviteli főügyészségek és Polt Péter munkatársai jártak a legjobban, itt a 400 ezer forintot is meghaladta a prémium összege. A határzársértők miatt túlórázó csongrádi ügyészek kiemelt jutalmat kaptak.
Vágólapra másolva!

Ezúttal vékonyabb borítékkal kellett beérniük az év végi jutalomosztásnál az ügyészeknek és ügyészségi dolgozóknak.

idén csaknem 1,5 milliárd forint fordítottak országszerte prémiumokra.

Míg néhány éve a havi fizetés másfél-kétszeresét is kifizették így, addig idén kevesebb, mint egyhavi bónusz járt.

Átlagosan 322 ezer forint

Sokan csalódottan olvasták a számlakivonatukon jutalom címén megjelenő összeget, mert az jóval kisebb volt a tavalyinál – értesült az Origo ügyészségi forrásokból. Míg információink szerint

tavaly átlagosan a havi illetmény 124 százalékát kapták jutalomként az ügyészségi dolgozók,

idén a Legfőbb Ügyészség tájékoztatása szerint be kellett érniük kevesebb mint egyhavival.

A pénzbeli elismerés az egyhavi bérkeret mintegy 80 százalékának megfelelő összeg volt, és

a pénzből nemcsak az ügyészek, hanem valamennyi ügyészségi alkalmazott differenciáltan részesülhetett

– mondta az Origónak Fazekas Géza, az Legfőbb Ügyészség szóvivője. Az ügyészségeken országszerte 1,436 milliárd forintot fizettek ki jutalomként 4451 embernek, ami 322 ezer forintos átlagot jelent.

A fővárosiak nem jártak rosszul

Számszerűen a legtöbben, 775-en Budapesten, a Fővárosi Főügyészségen, a Központi Nyomozó Főügyészségen, a Budapesti Közérdekvédelmi Ügyészségen és a kerületi ügyészségeken kaptak jutalmat, összesen 237 millió forintot, ami fejenként 306 ezer forintos átlagot jelent. Ezzel az összeggel azonban az országos rangsorban csak az erős középmezőnybe férnek bele a fővárosiak.

Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője Forrás: MTI/Marjai János

Persze Budapesten is nagy volt a szórás az egyes szervezeti egységeknél, hiszen – mint az az adatokból kiderül –

a legjobban a Fővárosi Főügyészség 240 alkalmazottja járt, mivel ők fejenként és átlagosan 374 ezer forintot kaptak.

A fővárosi rangsorban a második a Budapesti Közérdekvédelmi Ügyészség, amelynek 26 munkatársa kapott prémiumot, fejenként átlagosan 364 ezer forintot.

A legrosszabbul a fővárosban a Budapesti Nyomozó Ügyészség, valamint a V. és XIII. kerületi Ügyészség alkalmazottjai jártak, hiszen ezeknél a szervezeteknél egyaránt átlag 242 ezer forint jutalmat osztottak. A legtöbb fővárosi ügyészi szervnél egyenként 30-60 ember kapott jutalmat, a legtöbben, 240-en a Fővárosi Főügyészségnél részesültek év végi prémiumban.

Poltéknál bőkezűek voltak

A Fővárosi Főügyészség 306 ezer forintos átlagát és a 322 ezer forintos

országos átlagot is jelentősen meghaladta a Polt Péter vezette Legfőbb Ügyészségen kiosztott jutalmak összege,

hiszen itt fejenként átlagosan 405 ezer forintot kapott a 391 ügyész és ügyészségi dolgozó – itt összesen 158 millió forintot fordítottak bónuszra.

Polt Péter legfőbb ügyész és Orbán Viktor kormányfő focimeccset néz Forrás: MTI/Beliczay László

De még ezt a 405 ezres átlagot is jelentősen felülmúlta a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség 420 ezres átlaga: itt 30 ember között osztottak szét 12,6 millió forintot.

Alig valamivel jobban teljesített a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség, ahol az átlag 421 ezer forint volt – itt 17 dolgozó kapott összesen 7,1 milliót.

Az abszolút csúcstartó a maga 444 ezres átlagával az ügyészség tudományos és kutató intézménye, az Országos Kriminológiai Intézet.

Ennél a háttérintézménynél 34 munkavállaló kapott összesen 15 millió forintot.

Kiemelték a csongrádiakat

A csongrádi ügyészek és ügyészségi dolgozók csak alig valamivel a 322 ezres országos átlag feletti, átlag 332 ezres jutalmat kaptak, de az ügyészségi közlés szerint ez kiemelt elismerés.

A pengekerítésen átmászó menekültek az új szabályok szerint már bűncselekményt követnek el Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Az általánostól eltérő, plusz pénzbeli elismerést Csongrád megyében azok kaptak, akik

jelentős túlmunkát végeztek, amióta a határzár átlépése bűncselekménynek számít.

A prémiumra az ügyészség külön költségvetési támogatást nem kapott, a pénzt a még teljeskörűen fel nem töltött álláshelyekből gazdálkodták ki.