Rémálom a Szent Imre Kórházban

A Szent Imre Kórház altatóorvosok hiányában kénytelen lesz elhalasztani a műtétek jelentős részét.
Vágólapra másolva!
Gyors munkaerőpótlásra lesz szükség a Szent Imre Kórházban, miután az ott dolgozó altatóorvosok nagy része felmondott. A szakemberek úgy érezték, nem tudják biztonságosan elvégezni a munkájukat. Vélhetően külföldre mennek majd, ahol a magyar bérek három-négyszeresét is megkereshetik. 
Vágólapra másolva!

Osztályvezetőjük távozása után a nyolc aneszteziológus szakorvosból hatan felmondtak a Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban – írja az Index.hu.

A Szent Imre Kórház altatóorvosok hiányában kénytelen lesz elhalasztani a műtétek jelentős részét. Forrás: www.szentimrehorhaz.hu

Lehetetlen helyzet

Távozásuk lehetetlen helyzetbe hozza az intézményt,

hiszen ezek a sürgősségi ellátásban is fontos szerepet játszó szakemberek

(aki még nyolcan is kevesen voltak a munka ellátására) végezték a műtéteknél az altatást, illetve a fájdalomcsillapítást és az érzéstelenítést.

Minden bizonnyal csúszni fognak a műtétek, és tovább nőnek a várólisták, és az is biztos, hogy

a kórház nem fogja egyhamar pótolni az altatóorvosokat.

Jött a cáfolat

A Szent Imre Kórház szerda délután közleményben válaszolt az orvosok távozásáról szóló hírre: ebben hangsúlyozzák, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályon

közel egymillió forint az orvosok bruttó átlagjövedelme,

az osztályvezető főorvos november elsején áthelyezését kérte, nem pedig felmondással távozott - az osztályon jelenleg 14 orvosstátust töltenek be, és most is megoldott a betegek ellátása. A kórház azt is jelezte, hogy novemberben sem maradtak el műtétek a felmondások miatt.

Semmi meglepő

Egyáltalán nem meglepő, ami történt, ez a kiszámíthatatlan orvosi életpálya következménye - vélekedett Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke.

Éger István szerint nem meglepő a szakorvosok csoportos távozása Forrás: MTI/Kovács Attila

A kamarai vezető ugyanakkor elzárkózott attól, hogy konkrétan beszéljen a Szent Imré-s orvosok távozásának okairól, mondván, nem ismeri az eset körülményeit.

Vizsgálják ki!

Az esettel összefüggésben megkerestük a Parlament népjóléti bizottságának tagjait. Levelünkre nem válaszolt a szocialista Korózs Lajos és a fideszes bizottsági elnök, Selmeczi Gabriella sem.

A Demokratikus Koalíció viszont közleményt adott ki az orvosok távozásának hírére: ebben követelik, hogy Ónody-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár rendeljen el azonnali vizsgálatot a Szent Imre Kórházban történtek miatt.

Fekete év volt

2013-ban három hasonló eset is történt. Akkor műtéteket kellett elhalasztani az ózdi kórházban, mert a hat altatóorvosból négy felmondott. Pécsett is otthagyta az aneszteziológusok jelentős része a kórházat: többségük külföldre ment dolgozni.

2013-ban egyszerre öt idegsebész mondott fel a Honvéd Kórháznál Forrás: MTI/Lakatos Péter

A Honvéd kórházból - ma Állami Egészségügyi Központ - pedig egyszerre öt idegsebész szakorvos ment el, köztük egy osztályvezető főorvos is. Indokként azt említették, mint a most távozó aneszteziológusok:

nem tudnak biztonságos körülmények között dolgozni.

Helyükre Miskolcról érkeztek szakemberek, de akkor ott lépett fel orvoshiány, amit szintén más orvosok átcsábításával kellett rendezni, és így tovább - a munkaerő-elszívás belföldön is általánosnak számít az egészségügyben.

Mindent a látszatért

"Rengeteg szabályt kell áthágnunk, hogy fenntartsuk a működőképesség látszatát. Állandó az eszközhiány, nincs elég ágy, ahova a betegeket fektessük."

"de egyre nagyobbak a repedések" - mondta az Origónak a Magyar Rezidensszövetség korábbi elnöke.

Recseg-ropog a rendszer, mondja a Magyar Rezidensszövetség korábbi elnöke Fotó: Szabó Gábor - Origo

Dénes Tamás szerint főként az orvosok távozása feltűnő, pedig az ápolónők elvándorlása is folyamatos, sokan elmennek multikhoz takarítani, mert még így is jobban keresnek, mint a kórházban.

Hiába szabad a műtő

Az eszközhiányra példa, hogy egy Pest megyei, fővároshoz közeli kórházban sokszor csak négy műtőben tudnak dolgozni, pedig nyolc műtőhelyiség is rendelkezésre áll. "Ha valami sürgős, azonnali beavatkozást igénylő beteg jön nem ügyeleti időben, sokszor választanunk kell, hogy a tervezett műtétet végezzük el, vagy a sürgőset, holott van szabad műtő" - mesélte egy névtelenséget kérő helyi sebész.

A betegek sem látják őket

Az altatóorvosok felmondása azért is érthető, mert többségük rengeteg túlórával, alacsony bérért dolgozik.

Hálapénzt szinte sosem kapnak, a betegek ébren alig találkoznak velük.

A beteg elalszik, az aneszteziológust nem is látja Forrás: AFP/Didier Pallages

A szerény bérért pedig nem igazán kárpótlás az altatógázok miatti veszélyességi pótlék sem. Érthető, ha végül a külföldi munkavállalást választják.

Mindent megadnak értük

Az Origónak nyilatkozó orvosok szerint ez a döntés mindenképp megéri, hiszen az aneszteziológus Európa-szerte hiányszakmának számít. Németországban ráadásul egy vidéki kis kórházban is 3000-4000 eurós fizetés és szolgálati lakás várja a rezidenseket is,

Norvégiában pedig 13-14 ezer euró egy kezdő orvos fizetése.

Olyan esetről is hallottunk, hogy egy norvég kórháznak azzal együtt is megérte átcsábítani a magyar szakértőt, hogy az magával hozta a családját – a munkaadó lakást és norvég nyelvtanfolyamot biztosított a családtagoknak.