Radioaktív feliratú dobozokat találtak Pilisborosjenőn

2015.12.02. 12:35

"Radioaktív" felirat szerepelt azon a tíz dobozon, amit közmunkások találtak meg Pilisborosjenőn, a kiskápolnánál. A dobozokról kiderült, hogy nem tartalmaznak sugárzó anyagot.

A közmunkások, miután a gyertyamécses méretű dobozokat megtalálták, néhány darabot bevittek a falugondnokhoz. Onnét értesítették a katasztrófavédelmet a talált tárgyakról. Fővárosi tűzoltók és a katasztrófavédelem mobil laborja ment a helyszínre, 100 méteres körzetben pedig kiürítették a környéket. A biztonsági zónába esett egy iskola is, így ideiglenesen a diákoknak el kellett hagyniuk tantermeiket. 

A mobil labor munkatársai megállapították, hogy a dobozokban lévő anyag nem tartalmaz sugárzó anyagot. Hogy pontosan mi van bennük, azt későbbi vizsgálatok derítik ki, de az biztos, hogy a környezetre egyik doboz tartalma sem jelent veszélyt. A biztonsági zónát feloldották. 

Az Üröm és Pilisborosjenő közötti utat jelenleg is szirénázó rendőrautó zárja el – tapasztalta az Origo helyszínre érkező tudósítója. 

Rendőrök, tűzoltók és katasztrófavédelmisek helyszínelnek Pilisborosjenő határábanFotó: Szabó Gábor - Origo

A dobozok minimális mértékben radioaktívak, de ez veszélytelen, mondta az Origónak Küller János polgármester, majd hozzátette: "hacsak nem eszi meg az ember". A településvezető szerint 

nagyon nagy volt a felhajtás a faluban, de jobb a túlzott óvatosság. 

A sugáregészségügyi szolgálat szállítja el a dobozokatFotó: Szabó Gábor - Origo

A közeli Üröm polgármesteri hivatalában nem is hallottak a pilisborosjenői esetről.