Egy újnyilas szervezet, a Magyar Nemzeti Arcvonal tagja lehetett az egyik férfi, akit a TEK a múlt héten letartóztatott. Az Origo beszélt a IX. kerületben élő gyanúsított szomszédaival, akik megerősítették, hogy a férfi lakásán korábban is jártak már rendőrök, legutóbb a TEK kommandósai tartottak házkutatást.

Utánajártunk, ki lehet az a két férfi, akiket november végén terrorcselekmény előkészítésének gyanújával tartóztatott le a TEK. Egyiküket sikerült név szerint beazonosítani, az interneten fellelhető információk alapján a Magyar Nemzeti Arcvonal nevű hungarista szervezethez állt közel, és „gyuszuSS” néven számos antiszemita írást tett közzé az interneten.

Két razzia

A hatóságok az elmúlt napokban kevés információt közöltek arról a két férfiról, akiket a november végi razziák során tartóztattak le. A TEK közlése szerint egy lehallgatott telefonhívás alapján fogták el őket, ahol állítólag az egyik kormánytag meggyilkolásáról és a kormány megdöntéséről beszéltek. A razzia során a TEK valóban talált náluk automata lőfegyvereket, lőszert és hangtompítókat is.  Mint mondták, mindkét gyanúsítottat korábban is elítélték lőfegyverrel vagy lőszerrel való visszaélés miatt, a rendőrség azóta figyelte őket.

A páncélozott szállító harcjárműveket is bevetette a TEK a razziánForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A bombagyárosokat elengedték

A hétvégi két rajtaütés során összesen hat embert állítottak elő, közülük négyen szabadlábon védekezhetnek. Ennek a négy embernek valószínűleg nincs kapcsolata az őrizetben lévőkkel, nem is egy napon ütöttek rajtuk. A négy fiatal az eddigi információk alapján csak egy régi fegyvereket gyűjtő, hobbirégész társaság. Egyiküknél azonban nemcsak a földből kiásott fegyvereket, de robbanóanyagokat és más alkatrészeket is találtak. Ez arra utalhat, hogy házi készítésű pokolgépet akart barkácsolni. Mindenesetre a bíróság nem helyezte őt előzetesbe.

Az ügyészség kezdeményezte a szarvasi fiatalember letartóztatását,  de őt is szabadon engedték, mert nincs rá bizonyíték, hogy kapcsolatban állna bűnözői csoportokkal,  terrorszervezetekkel, vagy a tudását és vegyi anyagait a közrend, illetve emberek élete ellen kívánta volna fordítani.

Ugyanakkor a négy gyanúsítottal szemben a rendőrség továbbra is nyomozást folytat "robbanóanyag felhasználására szolgáló készülék engedély nélküli tartásával elkövetett robbanóanyaggal visszaélés" és lőszerrel visszaélés bűntette miatt.

Hasonló eszközöket találtak a fiataloknál, de nem ezeketForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

„Zavaros ideológia”

Ehhez az ügyhöz tehát nincs köze a másik két személy letartóztatásának, akiknél működő, Skorpió és Skoda típusú géppisztolyokat találtak, és akikről azt sejtik, hogy kormánytagot akartak megölni. Őket jelenleg is őrizet alatt tartják.

Velük kapcsolatban november 25-én a TEK azt közölte: ez a két gyanúsított nem muszlim szélsőséges, hanem más, „zavaros ideológiájú radikális”. Tasnádi László államtitkár később azt mondta, egy, magukat „hadseregnek” nevező szélsőséges csoport tagjait tartóztatták le, azonban a csoportot nem nevezte meg. A legtöbb részletet eddig az M1 híradója közölte: mint mondták, az egyik letartóztatott, egy 62 éves férfi a IX. kerületi rendőrkapitánysággal szemben lakott, és szélsőjobboldali nézeteket vallott, ezeket több internetes fórumon, „a nemzetiszocialista SS-re utaló felhasználónéven” hirdette.

Nem ők voltak
Korábban a Blikk azt állította, hogy a Magyar Nemzeti Hadsereg nevű szervezet tagjai lehettek az elfogott szélsőségesek, akik egyenesen Orbán Viktort akarták megölni. Erről a szervezetről szinte semmit nem lehet tudni, azon kívül, hogy 2011-ben egy meglehetősen zavaros fenyegetőző levelet küldtek a Népszavának, és hogy a YouTube-on közzétettek két videót.

Az Origo azonban elérte az egyik videón látható Orosházi Ferencet, aki magát Magyar Nemzeti Hadsereg vezetőjének nevezi. Orosházi cáfolta, hogy őt vagy a szervezet más tagját állította volna elő a TEK.

Tasnádi László államtitkár egy hadseregről beszéltFotó: Szabó Gábor - Origo

Szomszédai kedvelték

Az Origo is megkereste a IX. kerületi társasház lakóit. Ők is megerősítették, tényleg az egyik szomszédjukat tartóztatta le a TEK. Az ott élők azt mondták, hogy a 60 éves férfi zárkózott, de szívesen segített, ha a házban valami elromlott, amolyan önkéntes gondnokként. A lakógyűléseken is rendszeresen megjelent, és a legtöbb szomszéddal jó viszonyban volt.

Cigányozott persze, de ezen a környéken ki nem?”  – mondta az egyik szomszéd, kérdésünkre, hogy voltak-e rasszista megnyilvánulásai a férfinak. Hozzátette, hogy a férfi igazából a VIII. kerületben élt, ezért ritkán tartózkodott a IX. kerületi lakásában, ami inkább hasonlított egy műhelyre. Mintha gyűjtögető lett volna.  Láttam nála csavarokat, szerszámokat, bútorlapokat, meg mindenféle kütyüt.”

A szomszéd elmondta, hogy mostani letartóztatása előtt is többször jártak a gyanúsítottnál a rendőrök. Forrásaink szerint a férfi ellen korábban hivatalos személy elleni erőszak miatt is indult eljárás. 2008. szeptember 20-án részt vett a Szabadság téri zavargásban, amikor a Budaházy György és a Jobbik által szervezett tüntetésen részt vevők kövekkel támadtak a rendőrökre, amire a rendőrség könnygázzal válaszolt.

A férfi lakása, ami főleg "műhelyként" funkcionálForrás: Origo

Az ügyben megkerestük a rendőrséget is, megkérdeztük tőlük, valóban ugyanaz az ember vett-e részt a zavargásban, akit most a TEK letartóztatott. Ők a Fővárosi Nyomozó Ügyészséghez irányítottak minket, amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.

Orbánnal akart leszámolni

A szomszédok elárulták a férfi nevét is. Ezt személyiségi jogi okokból nem tesszük közzé. Az interneten a névre rákeresve valóban egy, az SS-re utaló nicknévre – „gyuszuSS” – bukkanhatunk.  „GyuszuSS” több szélsőjobboldali fórumon is aktív kommentelő volt, rendszeresen tett antiszemita kijelentéseket. Egy hozzászólásában Orbán Viktorral való „leszámolásról” is írt:

Orbán Viktor (is) fajilag érdekelt-akár-megbízói által, hogy fajtársai gyilkoljanak minket,  és ehhez a lehető legkedvezőbb feltételeket biztosítsa részükre?  Ismétlem: Minden felelősség az övé, csicskáié, csahosaié és (el)leszámoláskor felelniük kell.” 

A Magyar Nemzeti Arcvonal tagjai az úgynevezett becsület napi megemlékezésenForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az interneten fellelhető információk alapján a „gyuszuSS” néven aktív férfi a Magyar Nemzeti Arcvonal nevű hungarista, félkatonai szervezethez állt közel. Az MNA oldalán, a Jovonk.info-n 2010-ben ugyanezzel a nicknévvel jegyezve jelentek meg fotók. Az egyik fotósorozat például az MNA ifjúsági tagozatának táborozása során készült, a képeken katonai jellegű egyenruhát viselő fiatalok, köztük egészen kis gyerekek is láthatók, néhányan lőgyakorlat és íjászat közben.

Fegyveres kiképzést tartanak a hungaristák

Elképzelhető, hogy az MNA-ra utalt Tasnádi, amikor a „zavaros ideológiát valló”, magát hadseregnek nevező csoportról beszélt. A Magyar Nemzeti Arcvonal egyébként a 90-es évek óta létezik, az alapítója, Győrkös István arról ismert, hogy 1994-ben

Szabó Alberttel közösen Magyar Hungarista Mozgalom néven pártot alapított, amelyet azonban a bíróság betiltott, és Győrkös Szabóval együtt börtönbüntetést kapott.

A két magyarországi hungarista szervezet, az MNA és a PHM zászlóiForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az MNA azonban aktív maradt, jelenleg valószínűleg a legaktívabb hungarista csoport. Igaz, az elmúlt években az MNA több szakadáson is átment, a szakadár csoportok magukat szintén MNA-nak nevezve folytattak tevékenységet, így nehéz megmondani, melyik akció mögött állt a „valódi” MNA. Az (egyik) MNA-ról legutóbb októberben lehetett hallani, ekkor egy toborzó videót tettek közzé, amiben a migránsok elleni fegyveres harcra szólítottak fel.