Szijjártó: Az Európai Unió jelenleg védtelen

2015.12.04. 07:18

Az egész schengeni zóna azon nyugszik, hogy a zónán belül nincs határllenőrzés, a külső határok pedig biztos védelmet kapnak. Az utóbbi konszenzust a közelmúltban felrúgták - mondta Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter a TV2 Mokka című műsorában azt mondta: az Európai Unió jelenleg védtelen, hiszen migránsok tízezrei érkeznek az Unióba gyakorlatilag ellenőrzés nélkül. Szijjártó Péter szerint Görögország jelenleg nem képes megvédeni külső határait. Nyilván bonyolult, nehéz, de nem lehetetlen a több ezer kilométernyi tengeri határ megvédése. Ha ez nem történik meg, könnyen előállhat egy olyan helyzet, hogy az EU déli határa Görögország északi határával lesz egyenlő - mondta Szijjártó Péter. 

Szijjártó PéterForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Végrehajthatatlan

A migránsok kötelező kvóta szerinti szétosztásáról Szijjártó Péter azt mondta, hogy a döntés egyértelműen az európai szabályok felrúgásával született, ezért ezt Magyraország nem köteles betartani. A döntés ráadásul végrehajthatatlan, mert nem jöttek létre a tervezett hotspotok, illetve azt sem tudni, hogy azok, akiket egyes országokba letelepítenek, valóban ott maradnak-e vagy továbbindulnak más országok felé.

Az is nagy probléma, hogy nem lehet pontosan tudni, hány embert osztanának a kvótarendszerben Magyarországra. Akár egy szegednyi emberről is szó lehet - mondta Szijjártó Péter.