Medgyessy Péter szerint a Magyar Idők című lap rosszul idézte azt a mondatát, amely szerint nem tudja azt mondani, hogy tapinthatóbb lenne ma a korrupció Magyarországon, mint a Gyurcsány- vagy a Bajnai-kormányok idején volt. 

Medgyessy Péter szerint félreértették a korrupcióról korábban tett kijelentéseit. A volt kormányfő a Magyar Időkben megjelent cikk szerint azt nyilatkozta: nem tudja azt mondani, hogy tapinthatóbb lenne ma a korrupció Magyarországon, mint a Gyurcsány- vagy a Bajnai-kormányok idején volt. 

Medgyessy Péter szerint félreértették a szavaitForrás: MTI/Kovács Attila

Éppen ellenkezőleg

Medgyessy az ATV Szabad szemmel című műsorában tegnap már azt mondta, hogy a véleménye pont az ellenkező: a jelenség szerinte tapinthatóbb, sőt más minőségű ma a korrupció, mint a korábbi kormányok idején volt, és a hazai és a nemzetközi közvéleményt is nagyon foglalkoztatja. 

A volt kormányfő szerint azért más minőségű ma a korrupció Magyarországon, mint 2010 előtt volt, mert ma – sok esetben kétharmados – törvényekkel legalizálva folynak korrupciós jelenségek az országban. Medgyessy nem támogatja a közbeszerzési törvény módosítását, amelynek értelmében állami vezetők nem közös háztartásban élő hozzátartozói is indulhatnak állami tendereken.

Mindig is létezett

Arra a kérdésre, hogy a saját miniszterelnöksége idején mennyire érezte tapinthatónak a korrupciót az országban, Medgyessy Péter azt mondta: az állam túlterjeszkedése önmagában a korrupció melegágya, ezért nem merné azt állítani, hogy a saját miniszterelnöksége idején ne lett volna korrupció. 

Medgyessy Péternek a Magyar-Kínai Barátságért Kitüntető Díjat Szijjártó Péter adta átForrás: MTI/Illyés Tibor

Medgyessy Péter szavait sokan kritizálták a baloldalon, és azért is támadták, mert Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztertől nemrég átvette a Magyar-Kínai Barátságért Kitüntető Díjat.