Lázár: Mi nem vagyunk Amerika

2015.12.10. 16:18

600 milliárd forintnyi vitája van az Európai Bizottsággal Magyarországnak - mondta Lázár János a 34. Kormányinfón. A Miniszterelnökség vezetője beszélt az újabb kötelezettségszegési eljárásról, a mezőhegyesi ménesbirtokról és az uniós pénzekről is. 

Magyarországgal szembeni bosszúnak minősítette a Brüsszel által indított kötelezettségszegési eljárást Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. A politikus azt mondta: azért indított eljárást az Európai Bizottság a magyar menekültügyi szabályozás miatt, mert Magyarország megtámadta a kötelező kvótákról szóló uniós döntést az Európai Bíróságon.

Percről percre
A 34. Kormányinfót is percről percre közvetítte az Origo. 

Lázár János közölte, hogy a kormány szerint a magyar menekültügyi szabályok megfelelnek az alkotmányos és emberi jogi követelményeknek. A kabinet az általa vitatott kötelezettségszegési eljárás folyamán élni fog a válaszadás lehetőségével, és kész tárgyalni a brüsszeli bizottsággal, vagy akár arra is, hogy bírósághoz forduljon - jelezte.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az EU bosszút áll MagyarországonFotó: Polyák Attila - Origo

Habony-ügy

Lázár János a Habony-videóval kapcsolatban azt mondta az Origo kérdésére, hogy nem járt Ibizán. Később azt mondta, nem látta a felvételt, és nem érzi nemzetbiztonságilag aggályosnak a helyzetet. „Mások magánéleti szokásaival nem foglalkozom” – mondta, és hozzátette, hogy fiatalabb kollégái okosították ki a Kormányinfó előtt a videó tartalmáról. Ha azt kérdezi, hogy kínos-e nekünk ez a viselkedés, azt válaszolom: kínos annak, aki így viselkedik -  zárta le Lázár.

Mezőhegyesen járt Lázár

A kormány garanciát vállal arra, hogy folyamatosan biztosítja a munkát azoknak, akik Mezőhegyesen az állami ménesben, illetve a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt.-nél dolgoznak - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János elmondta, Orbán Viktor miniszterelnök szerdán döntött arról, hogy Mezőhegyesre küldi őt, hogy ezt az állami garanciavállalást megtegye. A miniszter közölte azt is, hogy nem akarják tönkretenni a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt.-t,  ezért készek tárgyalni a tehenészet állami tulajdonba kerüléséről.

Szeretnék pótolni a település kieső adóbevételeit is - jelezte. Lázár János megerősítette: a mezőhegyesi földek ügyében született bírósági ítélet ellen fellebbeznek, és folytatni szeretnék a Földet a gazdáknak programot. Elmondta, az eddigi földárveréseken összesen 75 ezer hektárt adtak el, 100 milliárd forint értékben.

A mezőhegyesi ménesbirtok is a középpontban voltForrás: MTI/Rosta Tibor

Bevasalják

Meghaladták a 9 ezer milliárd forintot a kifizetett európai uniós források - tájékoztatott Lázár János. A politikus jelezte azt is, hogy a 2014-2020-as időszakra már mintegy 3 ezer milliárd forint értékben írtak ki pályázatot.

Lázár János hozzátette ugyanakkor, hogy a kormánynak még több vitás pályázati ügye van az Európai Bizottsággal, ezek összértéke 600 milliárd forint.  Ilyen például az úgynevezett aszfaltkeverő ügy - amelyben Magyarország kész perelni, ha pedig elmarasztalják, az útépítő cégeken "vasalja be" a pénzt -, valamint az M4-es autópálya leállított építése. Utóbbi ügyében a Gazdasági Versenyhivatalnak kell tisztáznia a kartellgyanút - jegyezte meg.

Pórul járhatnak az útépítő cégekFotó: Polyák Attila - Origo

Marsallbot

A miniszter kitért a Norvég Civil Támogatási Alap ügyére, amelyben - erősítette meg - megállapodás született, így a korábbi viták ellenére újraindul a program, és  az alapból felhasználható lesz 37-40 milliárd forint, az elszámolási időszakot pedig meghosszabbítják. A 2014-2020-as időszak esetében azonban még vita van arról, hogy a norvég pénzeket ki ossza ki. A magyar kormány ragaszkodik ahhoz, hogy nála legyen a marsallbot - fogalmazott.

A miniszter szólt arról is, hogy a magyar kormány szerint tiltott pártfinanszírozás történik az Altus segítségével, mivel az Altus Gyurcsány cége, és Gyurcsány a legfőbb támogatója a DK-nak. A kormány tiltakozik ez ellen, és a lengyel kormánnyal is felveszi a kapcsolatot.

Amerika

Igazságtalan kritikának nevezte Lázár János az amerikai nagykövet szavait, miszerint nem a döntéshozók rokonaival kellene versenyezniük az amerikai vállalatoknak a közbeszerzéseken. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a közbeszerzési törvény méltányos feltételeket biztosít mindenki számára, és nem részesít előnyben egyes pályázókat.

Colleen Bell amerikai nagykövetet is kritizálta LázárFotó: Polyák Attila - Origo

Nem fogjuk sem pozitívan, sem negatívan diszkriminálni az amerikai nagyvállalatokat. Nem biztosítunk előnyt senkinek, mi nem vagyunk Amerika -  fogalmazott. Hozzátette azt is, hogy nálunk azért, mert valaki egy pártot támogat, még nem lesz nagykövet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK