Magyarországon keresztény gyökerű politika érvényesül, és a keresztény tanítás tiltja a muszlimellenességet - ezt mondta Magyarország miniszterelnöke a külföldi diákoknak.

A migránsválság nem változtat Magyarország oktatáspolitikai nyitottságán, "továbbra is várjuk a külföldi hallgatókat" - mondta Orbán Viktor csütörtökön Budapesten, a külföldi diákok Magyarországi tanulását segítő ösztöndíjprogramról. A miniszterelnök akkor mondta ezt, amikor külföldi diákokkal találkozott egy fogadáson.

Külön szólt a muzulmán vallású egyetemistákhoz és főiskolásokhoz. Nekik azt mondta, hogy Magyarországon keresztény gyökerű politika érvényesül, és

a keresztény tanítás tiltja a muszlimellenességet".

Hangsúlyozta, a kormány elutasítja a muszlimellenes politikát.

A miniszterelnök azt is mondta, hogy a programban részt vevő hallgatók mind szabályozott formában érkeztek Magyarországra, betartják az ország törvényeit, és a magyarokkal való viszonyukat a kölcsönös tisztelet jellemzi. 

A kormány elutasítja a muszlimellenes politikátForrás: MTI/Varga György

A külföldi, nem európai uniós tagállamokból érkező diákok a Stipendium Hungaricum elnevezésű ösztöndíjprogramban vehetnek részt. Orbán szerint a kormány ezt bővíteni fogja. Jelenleg 45 országból érkezhetnek hallgatók Magyarországra, ezt 80-ra szeretné növelni a kormány - mondta a miniszterelnök. Kijelentette, hogy a kormány már pénzt is adott az ösztöndíjprogram bővítésére.