A kórházigazgató a kormánytól, a nővér az igazgatótól fél, ezért rothad szét következmények nélkül az egészségügy rendszere, ezért nincs elég forrás, eszköz és dolgozó a vegetáló intézményekben. A fekete ruhás ápolóknak elegük lett a rettegésből, az egész országot szeretnék mozgósítani.

"A nevemet nem szeretném adni.  Azt sem, hogy melyik kórházból jöttem" – mondja feszülten az ötvenes ápolónő. Társai bólogatnak, "én sem, én sem". 

Abszurd a helyzet: azzal a maroknyi elszánt nővérrel ülök egy buszban, akik 

nyíltan kiállnak Sándor Mária, a fekete ruhás nővér mellett, és hidat foglalnak, 

hogy felhívják a figyelmet az egészségügyi dolgozók helyzetére, a szakmai csőd szélén álló vagy már át is billenő kórházakra. Ugyanakkor nem szeretnének teljes nevükkel bemutatkozni egy újságírónak. 

Őket is fogják

Szorongásuk mégis tapintható: nem szeretnének Mária helyzetébe kerülni, aki az eltávolítási kísérletek után végül önszántából mondott fel a budapesti Péterffy Sándor utcai kórháznál. 

Arcukat vállalják, nevüket nemForrás: Sauer Patrik

Akciói, nyilatkozatai óta már félállásban sem tud elhelyezkedni a szakmában, alkalmi munkákból tartja el a családját. 

Bárkin bosszút állhat a főnökség. 

"Engem is elővettek az Erzsébet híd elfoglalása után: jól láttuk, hogy ott voltál, komolyan gondoltad?" – jegyzi meg Júlia főnővér, úton Miskolc felé. 

Országot járnak

Ez már a sokadik helyszín, ahol a fekete ruhás ápolók megjelennek: társaságuk, a Magyarország a Magyar Egészségügyért októberi alapítása óta Pécsen, Debrecenben, Ajkán és Baján is fórumot tartott, hogy országszerte rázzák a kórházi vészcsengőt.

Mint egy rossz viccben 

A nővérek útközben olyan történeteket mesélnek, amik rosszabb emlékezetű kabaréban is túlzásnak tűnnének:  akkora az eszközhiány, hogy műtéthez a beteg családtagjai veszik a varróanyagot, épp csak orvost nem hoznak az operációra. 

Omladozó falak között, kölcsönkért eszközökkel dolgoznak a kórházi ápolókForrás: Origo

Az intenzív osztályokon napokig nincs pelenka, a részlegek egymástól kunyerálnak infúziós szereléket, az egyébként használható műtőtermeknek sokszor csak fele-harmada üzemel a nővérhiány miatt. 

Dolgozz, és ne láss bért

Ehhez jön a túlterhelés. Az orvostól a betegszállítóig mindenki erején felül dolgozik, akár havi hetven óra túlórát vállalva. 

A túlórát a kórház gyakran lecsúsztatja: a dolgozó papíron dolgozik, valójában szabadnapot kapForrás: Thinkstock

Ezt kikényszeríti a szakdolgozók alacsony, néha csak óriási csúszással érkező bére, a kötelezően elvárt kórházi penzum és a folyamatosan érkező betegáradat is. 

A biztonságos betegállás megszűnt – kapcsolódik be a beszélgetésbe az eddig a programot szervező Sándor Mária – "tudok olyan intenzíves kollégáról, aki 19 év után emelte fel a kezét, hogy elég, amikor az ötödik lélegeztetőgépes beteget hozták be neki. Felelősséggel maximum hármat tudott volna ellátni." 

Sándor Mária szerint már nincs biztonságos betegellátásForrás: Sauer Patrik

A fekete ruhás nővér szerint ezért, és nem feltétlenül az alacsony bér miatt áll fel egyszerre több orvos, ahogy korábban a Szent Imre-kórházban is történt. 

Lapítanak

Sándor Máriáék nem annyira a kormányt hibáztatják a helyzet miatt, mint inkább a szerintük lapító kórházi vezetőket, akik pozícióféltésből elnémítják az elégedetlenkedőket, a döntéshozókhoz már a panasz visszhangja sem juthat el. 

Aki mégis meghallja, az lemond. 

Zombor Gábor egyetértett a demonstrálókkal, később lemondottFotó: Polyák Attila - Origo

Ahogy Zombor Gábor korábbi egészségügyi szakállamtitkár tette, aki az egészségügyi dolgozók májusi tüntetésén még arról beszélt, hogy a tiltakozóknak igazuk van – aztán személyes és családi okokra hivatkozva felmentését kérte az Emberi Erőforrások Minisztériumától. 

Nővérek viadala

A fekete ruhások most ellenszélben, még a szakszervezetekkel is vitázva próbálják radikalizálni a közvéleményt: legalább 50 százalékos béremelést szeretnének kiharcolni, és abban hisznek, hogy csak a tömegek akaratával lehet megmenteni az egészségügyet. 

Vezetőjük mára a civil ellenállás olyan ikonikus alakja lett, mint az Éhezők viadalából ismert Fecsegőposzáta

Ki a fekete ruhások vezetője?
Sándor Mária áprilisban vált országszerte ismertté: a 42 éves családanya, újszülöttápoló tiltakozásképpen kezdte viselni a fekete munkaruhát, hogy felhívja figyelmét az egészségügyi dolgozók helyzetére: a Péterffy Sándor utcai kórházban emiatt felmondásra kényszerítették, de a közfelháborodás miatt később visszavették az egyre ismertebb ápolót, aki végül saját akaratából távozott.  Sándor Mária riadikalizmusa miatt az egészségügyi szakszervezekkel is összeütközésbe keveredett  - a Magyar Egészégügyi Szakdolgozók Kamara etikai vizsgálatot indított ellene, de ezt társadalmi nyomásra megszüntették. A civil társaságot alapító asszonyak mára több ezer követője van.

Vidéken így megy

A ráhangolás része a Miskolcra tervezett túra is, de a helyszíni tapasztalat kiábrándító: biztatni kell a járókelőket, hogy legalább elvegyék a társaság szórólapját. Nem lesz semmi következménye, ha elolvassák! 

– próbálkozik az egyik aktivista, de a többség csak odapislant, aztán a közelben ácsorgó három rendőrre, és már megy is tovább. 

Ki látott engem?

"Vidéken ez már csak így van. Budapestre ezren is felmegyünk tüntetni, de saját közegben az emberek félnek, ki látja meg őket. 

A szomszéd, a főnök, a polgármester" – mondja szinte mentegetőzve Varga Andrea, az Autonóm Területi Szakszervezetek helyi vezetője. 

HídfoglalókForrás: MTI/Mihádák Zoltán

A politikával nincs baj

Vargáék segítettek megszervezni a fekete ruhások miskolci fórumát, de itt sem volt sokkal jobb a helyzet. A telt házas, hatvanfős rendezvényen civil érdeklődőnek nyomát sem lehetett látni, 

eljött viszont az MSZP, az Együtt, a PM helyi képviselete, 

kisebb egyesületek tagjai, és mindenki mondta a maga baját, mint egy lakógyűlésen. 

A politikai jelenléttel egyébként nincs gondja Sándor Máriának: mint az Origónak megjegyezte, nem fogja egyetlen párt zászlóját sem cipelni, de bárki beállhat civil társaságuk molinója mögé. Támogatóból, facebookos követőből nincs hiány, de többségük csak a fotelből lelkesedik: ha ki kell vonulni az utcára, a minimálbért féltő családos kollégák, szimpatizánsok nem merik nyíltan vállalni az elégedetlenségüket. 

Az országot szeretnék mozgósítaniForrás: Sauer Patrik

Az ország jön velünk

A fekete ruhás nővér mégis bizakodó: szerinte az országszerte elvetett kis magok, a helyi beszélgetések meghozzák az eredményüket. „Ha legközelebb elindulunk, az egész ország velünk jön" – mondja, már a visszaúton. Hogy mikor lesz ez, arról nem akar beszélni, azt ígéri, időben megtudjuk majd.