Kiderült, kik kaptak VIP-parkolót Szegeden

Vágólapra másolva!
Hűtlen kezelés miatt nyomoznak ismeretlen tettes ellen, mert a gyanú szerint a szegedi önkormányzat ingyenesen oszthatott ki több mint háromszáz parkolóbérletet a városban 2008 és 2012 között. Azt, hogy ki kaphat bérletet, a polgármester által irányított vezetői értekezleten döntötték el. Az önkormányzat pénteken hozta nyilvánosságra, kik is kaptak parkolót akkoriban.
Vágólapra másolva!

Azonnal nyilvánossá kell tenni minden listát, és el kell árulni, kik és milyen jogcímen kaptak 2013 előtt ingyenes parkolóbérletet - mondta Nógrádi Tibor, a Fidesz elnök-frakcióvezetője.

- nyilatkozta a Szegedma.hu-nak.

A kívánság teljesült

A listát Szabó Bálint szegedi jogász kérte ki a Szegedi Közlekedési Kft.-től, közérdekű adatigénylés címen. Először a városházára irányították, ahol azonban nem kapta meg a listát, és a kabinetfőnökkel sem sikerült beszélnie.

Végül az önkormányzat hozta nyilvánosságra a listát, rajta az összes kedvezményezettel, betöltött pozícióval és az adattal, hogy hány kombinált bérletet adtak, évekre lebontva.

A nevek között szerepel Ujhelyi István egykori országgyűlési képviselő, 2014-től az MSZP EP-képviselője.

Ő két bérletet is kapott.

Szabó Bálint olyan személlyel is beszélt, aki sem országgyűlési, sem önkormányzati képviselő nem volt, mégis kapott ilyen ingyenbérletet.

Ő úgy tudja, hogy a listát a polgármesteri kabinetben Kalmár Gábor kabinetfőnök állította össze, amit az akkori városvezetés, vagyis Botka László MSZP-s polgármester és a szintén szocialista színekben politizáló Solymos László hagytak jóvá.

E-mailben érkezett időnként írásos megkeresés az SZKT-hoz, hogy kiknek és milyen forgalmi rendszámú járművekre állítsanak ki éves parkolóbérletet.

- mondta Szabó a Szegedma.hu-nak.

Őket gyanúsíthatják

Nógrádi Tibor az Origónak azt mondta, hogy városi pletykák szerint a bérleteket kiadó Szegedi Közlekedési Kft. "kisemberei" ellen indult eljárás. Kiemelte, hogy

Lapinformációk szerint a közlekedési vállalat egykori ügyvezetőit hűtlen kezeléssel gyanúsítják. A Magyar Idők úgy tudja, hogy

a bérletek összértéke elérheti a százmillió forintot is.

Kedvezményes parkolás

A szegedi önkormányzat szerint Szegeden a jelenleg is hatályos helyi rendeletnek megfelelően osztottak ki parkolóbérleteket. Ráadásul két évtizede gyakorlat, hogy kedvezményes parkolási bérlettel segítik, pártállástól függetlenül, a városért dolgozó országgyűlési és önkormányzati képviselők, valamint egyes állami szervek munkáját.

- tette hozzá Vécsey Ágnes, az önkormányzat szóvivője.

Eljárás indult

A rendőrség megerősítette, hogy hűtlen kezelés miatt nyomoz a Nemzeti Nyomozó Iroda. A Magyar Idők információi szerint jelenleg két gyanúsított van, míg a Szegedma.hu értesülései szerint három.

Vécsey Ágnes azt is mondta, hogy a polgármester és a városvezetés egyetlen tagjával szemben sem indult rendőrségi eljárás.