Lázár üzent a törtető fiataloknak

fidesz kongresszus 2015 lázár jános
Vágólapra másolva!
Ne higgye közülünk senki, hogy az ellenzék hiánya – a nap mint nap megnyilvánuló politikai impotenciája – valamiféle „lottó ötös” a számunkra - mondta Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője a Fidesz XXVI. kongresszusán. A politikus Origo birtokába került beszédében élesen bírálta az érdem nélkül törtető fiatalokat is. 
Vágólapra másolva!

Lázár János a kongresszuson azt mondta, amikor egy párt öt évvel a győztes választás után a saját teljesítményét vizsgálja, legalább két mércét használhat. Az egyik az adott országban elérhető kormányzati alternatívákhoz van beállítva. A másik pedig saját magához képest. Úgy értem, a saját ígéreteihez, ambíciójához, tehetségéhez képest – mondta a politikus.

Ez történt eddig

A Fidesz-kongresszus eddigi eseményeiről itt olvashat.

Kormányzóképesség

A Fideszen kívül ma nincs más kormányzóképes erő Magyarországon – jelentette ki Lázár János. Ez nem azt jelenti, hogy mindenki szeret minket. Még csak azt sem, hogy

a választópolgárok elsöprő többsége elégedett velünk –

mondta. A szélsőjobb nálunk is jelen van, mint mindenütt, ahol voltak válságok, és ahol e válságoknak voltak, vannak vesztesei. Az egyik az, ha komolyan veszi őket az ember mint kormányzati lehetőséget és mint szóba jöhető politikai szövetségest, a másik pedig az, ha lebecsüli őket, mint politikai kockázatot – mondta Lázár János.

Lázár János a törtető fiatalokról is szót ejtetett Fotó: Marton Szilvia - Origo

A Miniszterelnökség vezetője szerint vannak civilek, akiknek a hangjára érdemes figyelni, mert a valóságot képviselik. Gyakran olyan honfitársainkat, akiket a hagyományos politika nem ér el. Vagy a politika elitizmusa, vagy pedig épp e polgárok elzárkózása miatt – tette hozzá. Nem volna szabad pártpolitikai reflexekkel közelíteni hozzájuk. Nem volna szabad csípőből reagálni rájuk nekünk sem. Tanulság szerintem ez is – mondta a politikus.

Kockázat

Ne higgye közülünk senki, hogy az ellenzék hiánya – a nap mint nap megnyilvánuló politikai impotenciája – valamiféle „lottó ötös" a számunkra – mondta Lázár János.

Ez sokkal inkább kockázat –

még ha hosszabb távon is. Lázár szerint az alternatívanélküliség ugyanis az egyik legnagyobb veszély, ami egy politikai pártra leselkedhet, tompítja a reflexeket, homályosítja az éleslátást, és nincs jó hatással a polgári erkölcsökre sem.

Lázár szerint mindig úgy kell politizálniuk, mintha lenne alternatívájuk. Sosem akarhatjuk, hogy azért szavazzanak ránk, mert nincsen helyettünk más – mondta a Miniszterelnökség vezetője. "A mi programunk az volt és az maradt, hogy merjünk nagyok lenni, nem pedig az, hogy merjünk a kisebbik rosszá válni."

Lázár János szerint a tehetséges emberek előtt meg kell nyitni a pártot Fotó: Marton Szilvia - Origo

Szervilizmus

Lázár a legnagyobb kormányzati sikernek azt tartja, hogy a kishitű és kishitűséget gerjesztő, szervilis és a szervilizmusra nevelő politikát meg tudták változtatni. A Fidesz bebizonyította, hogy

a szuverenitás nem csupán elvont eszme,

hanem politikai gyakorlat is, cselekvés. A nemzeti érdekérvényesítés ügyében tehát büszkék lehetünk a teljesítményünkre – mondta a politikus.

Tény az is, hogy a kormányzati hatalommal járó káros mellékhatásoktól sajnos nem teljesen tudták függetleníteni magukat – mondta Lázár. Nem mindig az érdemek szerinti előrejutás és boldogulás elve érvényesül. „Nem elég, ha fideszes vagy, jónak is kell lenned!" Ennek érdekében a jövőben még komolyabban kell vennünk a politikusok kiválasztását és képzését is – mondta Lázár.

Nyitás

Ennek érdekében újra meg kell nyitni a fiatalok előtt a pártot, de nem a törtető, hanem a törekvő, nemcsak a tehetős, hanem a tehetséges fiatalok előtt – mondta a politikus. Lázár szerint nemcsak a haverok és barátok, hanem a ma még ismeretlen fiatalok: a tehetséges és jól képzett párt-, illetve szakpolitikus-jelöltek előtt is. Ha ez nem történik meg, akkor néhány ciklus után az önző és rövidlátó politika bosszúja, amitől a magyar baloldal szenved, minket is utolérhet – mondta Lázár.