Van, amit Orbán Viktor sem tud a nőkről

Orbán Viktor
Budapest, 2015. november 5. Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Budapesti Demográfiai Fórumon, a fővárosi Millenárison 2015. november 5-én. A fórum a családokra fókuszál. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor és több kormánytag másodlagosnak tartja a témát, mégis kutatások bizonyítják, hogy a női esélyegyenlőségért folytatott harc jó hatással van a termékenységi mutatókra. A Fideszben mégis több olyan vezető politikus van, aki konzervatív családszerepet szán a nőknek. Megtehetik, hiszen nincs vesztenivalójuk: szakértők szerint lehet, hogy a stílus miatt nagy a felháborodás, de még Kövér László kijelentései sem fognak ártani a párt népszerűségének.
Vágólapra másolva!

Pénzhiány miatt nem ratifikált Isztambuli Egyezmény, női miniszter nélküli kormány, unokákat szülő lányokat vizionáló házelnök – az utóbbi időben több jel utal arra, hogy a magyar kormány nem kényezteti el a nőket.

Orbán Viktor a Demográfiai Fórumon: aggódik a családokért Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

„A genderügy és a homoszexuálisok házassága kedves témák, de nem segítik elő a probléma megoldását” – ezekkel a szavakkal érvelt Orbán Viktor néhány hete a Budapesti Demográfiai Fórumon, ahol a résztvevők a népességfogyásra keresték a válaszokat.

Önmegvalósítás? De kérem!

A miniszterelnöknek nem ez volt az első megnyilatkozása nőjogi ügyekben. A kormányfő a Bibó szakkollégiumban egy beszélgetésen – a kiszivárgott információk szerint – például azzal magyarázta, miért nincs egyetlen női tagja sem a kormánynak, hogy

a nők nem tudják kezelni a karaktergyilkosságot,

ami ezzel a pozícióval járt.

Kövér László házelnök is a konzervatív családmodell híve Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Véleményét más fontos pozícióban lévő politikus is osztja. Kövér László házelnök a Fidesz- kongresszuson mondta el széles körű felháborodást keltő beszédét, amelyben kijelentette:

„Szeretnénk, ha lányaink az önmegvalósítás legmagasabb minőségének azt tartanák, ha unokákat szülhetnének nekünk.”

Nem nőnek való vidék

Bár most főleg a házelnök és a telekomos szerződését elveszítő Kovács Ákos énekes-dalszerző szavai tartják izgalomban a közvéleményt, ha egy kicsit távolabbra nézünk, ők sem feltétlenül lógnak ki azoknak a soraiból, akik már megbotránkoztatták a közvéleményt a nőkről alkotott véleményükkel.

Varga István szavai is sokaknál kiverték a biztosítékot Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Varga István fideszes országgyűlési képviselő például már 2012-ben vitát kavart, amikor egy parlamenti felszólalásában azt állította, hogy aki sok gyereket szül, azt otthon sem fogják megverni.

„Azzal kellene foglalkozni, hogy ebben a társadalomban ne egy vagy két gyermek szülessen, hanem három, négy vagy öt gyermek. És akkor lenne értelme annak, hogy jobban megbecsülnénk egymást, és fel sem merülhetne a családon belüli erőszak” – érvelt.

Illés Zoltán egy évvel később a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkáraként mondta azt Szél Bernadett LMP-s képviselőnek, hogy

Az pedig valószínűleg örökre beleivódott a magyar társadalomba, amikor Balogh József képviselő azzal magyarázta élettársa sérüléseit, hogy a nő „átesett a család vak komondorán”.

Vadai Ágnes és a DK Balogh József ellen tiltakoztak a Parlamentben Forrás: Vadai Ágnes / Facebook

Több jog, több gyerek

Hiába tartja azonban Orbán Viktor és a párt többi tagja másodlagosnak a gendertémát, rengeteg kutatás bizonyítja, hogy a női esélyegyenlőségért folytatott harc jó hatással van a születések számára.

Szociológusok régóta kutatják, milyen kapcsolat van a termékenységi adatok és a nők esélyegyenlősége között. Az eredmény a legtöbb esetben ugyanaz: minél egyenlőbbek a nők és a férfiak, minél több lehetősége van egy nőnek a munkaerőpiacon és a társadalomban,

annál szívesebben vállal gyermeket.

Ez természetesen főleg a fejlett államokra vonatkozik, hiszen a fejlődő országokban egész más motivációi vannak egy gyermeket vállaló nőnek.

Ha a nőnek több a lehetősége, szívesebben szül Forrás: MTI/Balázs Attila

Három év túl sok idő

Ezt támasztja alá Tóth Olga, a Magyar Tudományos Akadémia kutatójának több tanulmánya is.

„Úgy tűnik, a döntéshozók és a közvélemény egy része számára még mindig újdonságnak hat az a tény, hogy Európában éppen azokban az országokban magasabb a gyermekvállalás kedv, ott van közelebb a tervezett és megszületett gyerekek száma, ahol modernebb szerepmegosztás, magasabb arányú női munkavállalás és jól hozzáférhető gyermekintézmény-hálózat található” – ”fogalmazott egy 2012-es előadásában az elismert szociológus.

A kormányok képtelenek kompenzálni a nőknek a kiesett éveket Forrás: AFP/Guido Bergmann

Tóth Olga előadásában arra is figyelmeztetett, hogy miközben a magyar társadalom elvárja a nőktől, hogy három évig maradjanak otthon, azt senki nem veszi figyelembe, hogy

ennyi idő alatt hatalmas hátrányba kerülnek a munkaerőpiacon.

„Ezt sem a jelenlegi, sem a korábbi kormányzatok nem tudtak kompenzálni” –– írta.

Amíg nem kötelező, nincs baj

Érdekesség, hogy az időről időre fellángoló felháborodás ellenére a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy

a nőkkel kapcsolatos kijelentések egyáltalán nem ártanak a Fidesz és a kormány népszerűségének.

Kiszelly Zoltán politológus szerint Kövér László szavai nem árthatnak a Fidesznek, mivel a párt és a kormány egyébként is a konzervatív családképre épít.

Sok magyarnak kifejezetten konzervatív a világképe Forrás: MTI/Soós Lajos

„A magyarok szeretik, ha az állam világos célokat fogalmaz meg, úgyhogy általában nem akadnak ki, ha valakinek határozott kijelentései vannak” – mondta a politológus, aki szerint Kövér László szavai ellen is főleg a baloldal tiltakozott.

Az elemző emlékeztetett rá, hogy a magyar kormány álláspontja mindig is az volt, hogy nem a bevándorlással, hanem népszaporulattal kell kezelni az európai népességfogyást.

Stílus teszi

Nem teljesen ért viszont vele egyet Reiner Roland, aki szerint a tartalom ugyan nem, de

a nyelvezet és a stílus káros lehet

a Kövér Lászlóhoz hasonló kijelentéseknél. A Republikon Intézet elemzője szerint ez visszatetszést kelthet a választókban, így ha sokat nem is árt, semmiképpen nem hasznos a kormány számára.

A tradicionális női és férfi szerepek kérdése a társadalmat is megosztja Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A politológus úgy látja, mintha a Fideszben nem teljesen értenék, miről is szól valójában a genderügy.

– mondta.

A kormány ugyanis alapvetően pozitív üzenetet közvetít azzal, hogy támogatja a családokat és a gyermekszületést. Sőt az intézkedéseik, mint a családi napközik erősítése, a gyed extra vagy a gyerekeseknek nyújtott adókedvezmények egyáltalán nem egyeznek azzal a retorikával, amit például Kövér László képvisel – mondta az elemző.

Reiner Roland emlékeztetett rá, hogy

a tradicionális női és férfi szerepek kérdése a társadalmat is rendkívüli módon megosztja.

Ráadásul nyilvánvaló, hogy a Fideszen belül sem egységesek a kérdésben, hiszen Novák Katalin család- és ifjúságügyi államtitkár is utalt rá, hogy a nőknek meg kell adni a választás szabadságát.