Egy nappal az után, hogy Ákossal szerződést bontott a Magyar Telekom, a kormány utasította az összes minisztériumot és a háttérintézményeiket, hogy bontsák fel mobilinternet-előfizetési szerződéseiket a telekommunikációs céggel. Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint a Telekom lépése ellentétes a magyar alkotmány szellemével.

A kormány utasította az összes minisztériumot és minisztériumi háttérintézményt, hogy mondják fel előfizetési szerződéseiket a Magyar Telekommal  - közölte Kovács Zoltán kormányszóvivő. Kovács később hozzátette: a mobilinternet-előfizetéseket mondják fel. 

Kovács Zoltán szerint Ákos kirúgása ellentétes a magyar alkotmány szellemévelForrás: MTI/Kovács Attila

A Magyar Telekom szerdán közölte, felbontja szponzori szerződését Kovács Ákossal, mert az énekes-dalszerző egy interjúban azt mondta, hogy a nőknek az a dolguk, hogy valakihez tartozzanak, és valakinek gyereket szüljenek.

Ákos nem reagál

Kerestük Kovács Ákos énekes-előadmóművészt is, hogy megkérdezzük tőle, mi a véleménye a kormány lépéséről. Ákos menedzserét sikerült elérnünk. Ő azt mondta, hogy ma este ismét koncert lesz, ezért sem ő, sem Ákos nem tud most azzal foglalkozni, mi történik a Telekom és a kormány között. A Válasz.hu beszámolója szerint Kovács Ákos a tegnapi koncerten a közönség előtt többször is szóba hozta az elmúlt napok történéseit. Gitárosának például azt mondta, hogy "reméli, talál majd magának szponzort, ha egyszer úgy dönt, önállóan folytatja".

Kovács Ákos átveszi a Kossuth-díjat Schmitt Pál köztársasági elnöktőlForrás: MTI/Kovács Tamás

Esik a Magyar Telekom-részvény árfolyama

A bejelentés után közvetlenül 3 százalékot szakadt, 393 forintra esett a Magyar Telekom-részvények árfolyama. De ez valószínűleg annak tudható be, hogy sokan félreértették a hírt, a kormány és a Telekom közötti összes szerződés felbontására gondoltak, erről viszont szó sincs. "Csak" a telefonos előfizetői szerződéseket bontják fel a minisztériumok.

A hír részleteinek tisztázása után az árfolyam korrigált: délután 3 óra közelében az előző napi záráshoz képest 1 százalékos mínuszban, 401 forinton járt a jegyzés. 

Ha a legfrissebb árfolyamokra kíváncsi, akkor kattintson a képre!

A Magyar Telekom részvényárfolyamának alakulása maForrás: Investor

„A Magyar Telekom esetében jelenleg nem számszerűsíthető, hogy milyen negatív eredményhatással jár a minisztériumok és azok háttérintézményeinek szerződésfelmondása a céggel” – mondta az Origónak Kiss Mónika, az Equilor vezető elemzője. Szerinte ugyanis az egyelőre még nem világos, hogy a kormány döntése érinti-e a több tízmilliárd forintos értékű internetes-hálózati fejlesztéseket, vagy csak a tárcákra vonatkozik az intézkedés.

A kormány és a Magyar Telekom viszonya az elmúlt hónapokban javulni látszott, november 25-én a Figyelőben a Magyar Telekom vezérigazgatója, Christopher Mattheisen úgy nyilatkozott, hogy kedvező fejleményeket tapasztal a közműadó, a távközlési adó és az internet áfája kapcsán is, mondta a szakértő. Kiss Mónika elmondta, hogy

nem számítanak a mostani helyzetben a viszony további javulására.

Ellentétes az alkotmány szellemével

"A kormány megdöbbenéssel értesült a Telekom lépéséről, amely meggyőződésünk szerint mind a magyar alkotmány szellemével, mind pedig betűjével ellentétes" - közölte a szóvivő.

Kovács Ákossal szerződést bontott a TelekomFotó: Tuba Zoltán [origo]

Úgy fogalmazott, elképzelhető, hogy ez Németországban lehetséges, de "mi elfogadhatatlannak tartjuk, hogy ma Magyarországon bárkit a véleménye és a nézetei miatt ilyen formában diszkriminálni lehessen".

Kovács Zoltán hozzátette: van olyan minisztérium, ahol 103 ilyen szerződés felmondását már megindították, egyébként pedig folyik a felmérése, hogy pontosan mennyi szerződés van a tárcáknál és háttérintézményeiknél.

A Magyar Telekom székháza BudapestenForrás: MTI/Mohai Balázs

Összeegyeztethetetlen

A Magyar Telekom azért bontotta fel szponzorációs szerződését az énekessel, mert - mint közölték - nem tartják összeegyeztethetőnek az előadóművész egy televíziós csatornán adott interjújában elhangzottak szellemiségét csoportjuk hitvallásával és értékrendjével. 

Nincs kommentár

Megkerestük a Telekomot, amely egyelőre nem kívánt reagálni a hírre.

A Magyar Telekom anyavállalata, a Deutsche Telekom az Origo kérdésére azt válaszolta, vállalatcsoport szintjén nem nyilatkoznak az ügyről, és a Magyar Telekomhoz irányítottak minket.

A német nagykövetség nem kívánja kommentálni a történteket, és a későbbiekben sem fogja - tájékoztatták az Origót. 

Az ellenzéki pártok reakcióit ebben a cikkünkben olvashatja teljes terjedelmében. 

Az Origót kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.