Biszku Bélát bűnösnek találták első fokon

2015.12.17. 14:24

Bűnpártolással elkövetett háborús bűntettben, a kommunista rendszer bűneinek tagadásában és lőszerrel való visszaélésben első fokon bűnösnek találták Biszku Bélát.

Két év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte első fokon Biszku Bélát a Fővárosi Törvényszék. A közel 4,5 milliós perköltségből 418 ezer forintot kell kifizetnie.

Biszku Bélát első fokon bűnösnek találtákFotó: Dudás Szabolcs - Origo

A volt pártállami vezetőt két, illetve három rendbeli bűnpártolással elkövetett háborús bűntettben, a kommunista rendszer bűneinek tagadásában, illetve lőszerrel való visszaélésben találták bűnösnek.

Az aljas indokból, felbújtóként, több ember ellen elkövetett emberölés háborús bűntette alól azonban bizonyítottság hiányában felmentették.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész téves minősítés miatt fellebbezett, és azt is szeretné elérni, hogy Biszku Bélára életfogytig tartó szabadságvesztést szabjanak ki. A vádlott és védője a vádlott teljes felmentéséért fellebbezett.

Elmulasztotta a felelősségrevonást

Steiner Gábor bíró szerint

nincs bizonyíték arra, hogy az MSZMP alatt álló katonai tanács fegyvertelen civilek meggyilkolására utasított volna, ilyen parancsot bizonyíthatóan a salgótarjáni sortűz elkövetői sem kaptak.

Az indoklás szerint azonban Biszku Béla 1957-ben elmulasztotta a felelőségrevonást ez ügyben, így bűnpártolással elkövetet háborús büntettben bűnösnek találták.

A nyugati téren szakértői elemzés szerint nem volt sortűz, fegyveres tömegoszlatás történt, nem célzott lövésekkel.

Az áldozatokat ezek szerint elvétett, gellert kapó golyók találták el, szándékosság nélkül.

Novák nem elégedett

Novák Előd az Origónak azt mondta, hogy vérlázítónak találta az ítéletet.

A Jobbikos képviselő úgy érezte, hogy a bíró beszédében mentegette Biszkut, ez pedig szerinte felér a kommunista rendszer bűneinek tagadásával. Novák Előd azt is sérelmezte, hogy Biszku továbbra is megkapja luxusnyugdíját.

Az ügyész életfogytiglani szabadságvesztést kért az 1956-os forradalmat követő megtorlások miatt háborús bűntettekkel vádolt 94 éves Biszku Bélára. 

Biszku októberben tagadta bűnösségét, korábban pedig egy műsorban azt állította, hogy nem volt közvetlen köze a forradalom leverése utáni megtorlásokhoz.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK